Fotografia pe film vs. fotografia digitală

1399520_899627823412710_8549189025162641199_oNu de foarte mult timp am terminat un curs pe care recunosc că mi l-am dorit foarte tare și anume curs de fotografie pe film, care includea pașii de la developarea imaginii, până la printarea pe hârtie fotografică.

Este drept, acest procedeu a fost înlocuit aproape total în zilele noastre de fotografia digitală, cea din urmă fiind mult mai rapidă și oferind posibilitatea de a vizualiza imaginile instantaneu și totodată de a obține un număr mult mai mare de fotografii cu un cost mai redus.

Cu toate acestea, există anumite aspecte pe care, din punctul meu de vedere, fotografia digitală încă nu reușește să le înlocuiască, și aici vorbim de textura imaginii, de micile artificii care se puteau realiza la developare, de timpul pe care “și-l dădea” fotograful până la vizualizarea efectivă a imaginii, timp care era benefic pentru “digerarea” cadrului.

Dacă ar fi să aleg între cele două cred că aș spune că ar trebui să meargă mână în mână. De ce? În primul rând pentru că fotografia pe film educă, prin simplul fapt că nu mai ai preview-ul, nu mai există vizualizarea imaginii, drept urmare trebuie să fii mult mai atent atunci când compui un cadru. În același timp, fotografia digitală îți lasă spațiul necesar acomodării cu imaginea, poți “greși” cadre și observa unde anume este greșeala, chiar la fața locului, putând astfel să îndrepți o potențială imagine.

Un alt motiv pentru care consider că ambele sunt necesare este faptul că prin fotografia pe film simțul artistic este mai liber, detaliile sunt evidențiate altfel, texturile păstrează o patină a timpului. Digitalul vine să completeze prin programele de editare care țin loc de “cameră obscură” și care îți permit să transformi o imagine inițială într-o cu totul altă lume.

Drept urmare, cred că toți cei care sunt pasionați de fotografie dar nu au încercat până în prezent filmul, ar trebui să o facă. Este o experiență care le va schimba cu siguranță percepția despre fotografie.

Mai jos, aveți câteva titluri utile de cărți și filme care cred că vă pot inspira dar și deschide o portiță către universul fotografiei pe film.

 

Finding Vivian Maier – film documentar despre viața dădacei Vivian Maier și despre impresionanta colecție de negative realizate de către aceasta

Annie Leibovitz: Life Through a Lens – film documentar despre viață și activitatea fotografică a celebrei Annie Leibovitz

Developarea – Norbert Gopel – carte despre developarea materialului alb-negru (ediție veche)

 

Leave a comment