Ce au moda și arta în comun? Ceva CUTE :)

Pictură pe genți

Pictură pe genți

1 decembrie și-a deschis porțile de sărbătoare în showroom-ul Bookletta, prima geantă creată pentru a fi “prietena cărții tale” . Și pentru că este și ziua noastră, a românilor, nu doar prima zi a lunii cadourilor, unul dintre darurile noastre pentru voi îl reprezintă prezentarea unei arte aparte – pictura pe genți – în tematica iernii. Cu Andra Badea, creatoarea CuteOsheniilor cu care vă veți întâlni pe prima Bookletta pictată de iarnă, veți face cunoștință în numărul următor al revistei noastre, când veți cunoaște și celelalte CuteOshenii. Între timp să ascultăm ce poveste ne șoptesc cele două fețe zâmbărețe de pe Bookletta despre Sanda Cojocaru și proiectul ei.

R.I:  La aproape un an după ce te-am cunoscut prima dată, întâmplător chiar în cadrul unei galerii de artă, la lansarea Bookletta, iată că lucrurile au luat o turnură extrem de bună pentru tine și modelele Bookletta, bucurându-te de un extraordinar succes. Hai să le amintim cititorilor cum ai început și de unde ți-a venit ideea de a confecționa o geantă care să poată fi accesoriu unei cărți.

Sanda Cojocaru

Sanda Cojocaru

S.C: Am început cu proiectul  “Citesc deci sunt sexy”, care este o campanie online de promovare a lecturii ce a început din Republica Moldova și apoi s-a extins și pentru România. Astăzi sunt foarte mândră să pot spune că avem aproape 10.000 de cititori online în grupul de pe Facebook, fiind cel mai mare grup de cititori atât din România cât și din Republica Moldova. Totodată este un proiect făcut cu 0 bani de către mine și prietena mea Ionela Costachi, din Chișinău. Ea este cea care se ocupă de ediția din Moldova și eu de cea de aici. Cumva coordonând campania asta pe parcursul mai multor ani, mi-a venit ideea : “ hai să inventez un produs care poate să sprijine cel mai bine ideea proiectului “Citesc deci sunt sexy”. Să arate că cititorii sunt atrăgători, nu sunt neapărat oameni cu ochelari de vedere cu lentilă cât fundul borcanului, care nu ies în public, care nu au prieteni, care nu au o viață socială, care nu știu să-și asorteze hainele”. Am vrut să lupt cumva cu stereotipul ăsta negativ care mă deranjează pe mine, fiind o cititoare înrăită. Și atunci mi-a venit ideea, gândindu-mă la mai multe produse, cum ar fi să fie o geantă prin care se vede cartea. Și nu știam nimic mai mult. Știam doar asta. Apoi am început să caut un designer în România, care să pună pe foaie desenul genții și am descoperit-o pe Cristiana Pitu care este designer-ul cu care am lucrat pentru primele genți, și i-am spus: “Cristiana, nu știu cum arată. Știu doar că trebuie să se vadă cartea prin ea. Atât.” Ea mi-a trimis mai multe schițe, am ales câteva modele, și așa am început. Am 2 ani de când mă dedic Booklettei și aproximativ un an de când mă ocup exclusiv de ea.

R.I: Ce înseamnă moda pentru tine?

S.C: Moda este artă pentru mine. Și “ Bookletta este cel mai frumos copil dintre modă și literatură” – este fraza mea favorită.

Your book's best friend

Your book’s best friend

R.I: Ce artiști internaționali te inspiră când vine vorba despre modă?

Îmi plac foarte mult Victor & Rolf pe partea de modă și sunt un fan înrăit al casei Dolce&Gabbana, mai ales al ultimei lor colecții reprezentate de Monica Belucci. În ceea ce privește inspirația, mă inspiră mai mult pictorii în general, motiv pentru care am vizitat multe dintre marile muzee ale lumii, ultimul muzeu fiind Metropolitan din New York, unde am văzut cea mai mare operă a lui Brâncuși, care reprezintă o inspirație pentru noi toți. De asemenea sunt un fan al lui Dali și a lui Klimt, care îmi plac foarte mult și mă inspiră. Mai pictez și eu câteodată la nivel de amator.

R.I: Ai putea trage un egal între artă și design? Când anume moda și design-ul se transformă în artă și când rămân doar la nivel mediocru?

S.C: E o linie foarte subțire între moda ca artă și moda kitsch. Aici trebuie noi să lucrăm – tinerii, liderii de opinie, bloggerii – să ne luptăm cu kitsch-ul sau cel puțin să nu-l promovăm. Dacă nu poți lupta cu el, măcar nu-l promova. În România există kitsch, dar nu e atât de grav ca în alte țări ale Europei. Apreciez mult că sunt multe persoane care preferă simplitatea în România decât kitsch-ul în modă.

R.I:  Știind că există problema asta, pentru că există o tendință foarte mare de a trece de la simplitate la opulență, ți-a fost teamă în momentul în care ai lansat Bookletta să nu se treacă de la ideea de artă, de carte, la kitsch? Ți-a fost teamă că se va înțelege greșit mesajul?

S.C: Da, mi-a fost teamă și din cauza asta mi-am păstrat direcția foarte clară. Nu accept orice combinație de culori la Bookletta. Mi s-a cerut foarte des să pun lanț auriu la genți sau accesorii aurii, însă am refuzat. Poate dacă aș găsi un auriu drăguț, spre alb, aș încerca. Dar având în vedere că nuanța de auriu de pe piață este acea nuanță gălbuie, cu tentă de kitsch, pur și simplu nu accept să fac o așa Bookletta deși știu că s-ar vinde foarte bine. Încerc să promovez și bunul gust prin ceea ce fac, iar dacă există ceva de care nu sunt sigură, tot timpul îl întreb pe designer, sau pe oamenii care se pricep. Atunci când primesc propuneri mai ciudate de culori pentru geantă mă consult cu ei și apoi revin la client și îi spun în cazul în care nu se potrivesc că ar fi poate mai bine să înlocuim nuanțele, iar clientele mele sunt întotdeauna deschise și înțeleg. Deci este și un mod de a cultiva bunul gust.

R.I: De ce pictură pe genți? Ce legătură vezi tu între carte, geantă și pictură?

S.C: Atunci când citim o carte ne imaginăm noi cam cum ar arăta filmul cărții, ne facem noi imaginea în minte și atunci pictatul pe Bookletta ne arată o imagine din filmul pe care îl vedem atunci când citim. Cum am avut gențile pictate la galerie, inspirate din personajele principale din cărți – pictorițele respective chiar și-au imaginat cum arată personaje în cauză. În cazul acela, Maytreii. Ceea ce mi se pare deosebit deoarece vedem și noi filmul cărții așa cum l-au văzut ele.

Pictură pe genți

Pictură pe genți

R.I: Dacă ar fi să pictezi în cuvinte un motto care s-ar potrivi mesajului pe care îl transmite modelul Bookletta, care ar fi?

S.C: Am un motto Bookletta deja: “Bookletta este cea mai bună prietenă a cărții tale”. Iar în engleză sună: “Your book’s best friend”. Asta înseamnă. Bookletta este un ambalaj de carte practic, nu este o geantă care are un buzunar special. Este o invenție făcută pentru cartea ta, casa cărții tale. Este locul unde cartea ta este protejată de vânt, de apă, de obiecte contondente, de cerneală și altele.

R.I: Dacă ți s-ar propune să creezi modele de genți care să fie inspirate dintr-o anumită carte, ai accepta? De ce?

S.C: Da! Sunt foarte deschisă la propuneri și la colaborări cu artiști care au idei interesante. Dacă are cineva idei, e-mail me 🙂

R.I: Dacă ar fi să definești arta prin intermediul Bookletta, ce pictură ai alege pentru a o reprezenta pe geantă și pe care din modele?

S.C: Niște picturi cu oameni care citesc. Cred că aș picta o femeie foarte atrăgătoare cu o carte în mână, fiindcă asta reprezintă cel mai bine ce vreau eu să transmit. Că femeile atrăgătoare pot fi și ele cititoare și invers, femeile cititoare pot fi și ele femei atrăgătoare, cu atât mai mult cu cât bogăția din interior este mai importantă decât aspectul exterior.

R.I: Privind în urmă, ce anume ai schimba la traseul pe care l-ai parcurs pentru a ajunge aici și ce anume ai păstra?

S.C: Poate că aș fi început mai devreme, pentru ca acum, la 26 de ani să pot avea un brand internațional. Nu pot spune un lucru capital pe care l-aș schimba. Poate mi-ar fi plăcut să am mai multă răbdare, să iau lucrurile cu mai multă rațiune.

Andra Badea și Sanda Cojocaru

Andra Badea și Sanda Cojocaru

R.I: Ce planuri ai pentru 2014? La ce surprize să ne așteptăm de la Bookletta?

S.C: Totdeauna când primesc întrebarea asta mă gândesc la ce-mi doresc eu, și mai mult la ce este realizabil. Îmi doresc un spațiu la Chișinău, pentru că vând și acolo foarte multe genți, și să am un magazin pentru a le vinde. Îmi doresc foarte mult o colaborare permanentă cu edituri, pentru că deja am colaborat cu trei dar mi-ar plăcea un parteneriat permanent cu ele, mai ales pentru că în genți sunt incluse și cărțile. De asemenea mi-ar plăcea să pot avea puncte de vânzare în afară. Dacă mă întrebi unde, mi-aș dori tare mult la Roma, Milano, Londra sau Paris. Am primit deja două propuneri pentru o colaborare la Moscova și Milano, dar mi-ar plăcea să fac eu asta și nu prin cineva. Pe viitor mi-aș dori și o colaborare cu un lanț de librării mare, din România sau din afară, în care să am raft permanent pentru Bookletta, pentru că mai mult decât în magazine de haine, îmi doresc să vând în magazine de cărți geanta pentru carte.

Mai există un lucru pe care vreau să îl fac și nu am avut timp până acum, și anume să extind gama pentru bărbați, Bookster.

De asemenea, invit pe toți cititorii revistei voastre la un ceai la noi în showroom, să citim și să povestim și dacă printre ei sunt și artiști care vor să colaboreze, sunt foarte deschisă.

Aceeași invitație v-o facem și noi, la un ceai cu arome de sărbătoare la sediul Booklettei, pentru a depăna povești, a împărtăși experiențe și a intra în spiritul de sărbătoare. Artistic. Până atunci, vă invit să vedeți cum se transformă o Bookletta, într-o Bookletta de iarnă, cu ajutorul CuteOsheniilor.

This slideshow requires JavaScript.

3 thoughts on “Ce au moda și arta în comun? Ceva CUTE :)

  1. Pingback: Cu Bookletta la bibliotecă | Din dragoste pentru artă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s