Despre Andra Badea v-am vorbit în numărul trecut când v-am prezentat în cadrul rubricii “Arte aparte” interviul Sandei Cojocaru și Bookletta special pictată pentru Crăciun de însăși ea. Și pentru că am complotat cu CuteOsheniile să v-o prezint pe cea care vi le aduce în casă, iat-o pe Andra, cea care poate transforma anostul în vitalitate și energie!
R.I: Prima impresie pe care am avut-o în ceea ce te priveşte la prima noastră întâlnire a fost că eşti o fire veselă şi asta se reflectă şi în munca ta. Spune-mi de ce pictură pe mobilă, respectiv alte obiecte decorative, inclusiv accesorii – dacă punem la socoteală şi proiectul Bookletta?
A.B: Pentru că deşi CuteOsheniile mele sunt mai întâi ilustraţii, mie îmi place să cred că cel mai mare rol al lor este să dea viaţă lucrurilor inanimate. De-asta, deşi au fost şi în expoziţii, pe magneţi, felicitări şi chiar semne de carte, le “dau jos din cui” şi le pun pe mobilă, pe haine, pe accesorii. Îmi place să mă joc cu forma obiectului, cu funcţia lui şi să-l transform într-un personaj care să înveselească locul şi omul.
R.I: Orice artist are nevoie de inspiraţie. Care îţi este motorul inspiraţiei tale, într-o zi în care pur şi simplu nu te poţi exprima?
A.B: Aici s-ar putea să nu răspund ca un artist :)) Cred că faptul că lucrez ca art director de 5 ani m-a obişnuit cu o metodă ceva mai puţin boemă şi mai degrabă riguroasă: brainstormez cu mine însămi. Mă uit la obiect sau mă gândesc la tema, îmi aleg un concept, fac schiţe, multe, proaste, haioase…de tot felul până ajung la ceva ce-mi place şi poate fi numit cu adevărat o CuteOshenie 🙂
R.I: Eşti “mama” CuteOsheniilor şi le-ai ghidat până acum paşii pe nenumărate obiecte, reuşind să le însufleţeşti prin veselia pe care aceste desene o emană. Descrie-te pe tine, folosind patru cuvinte ce au că iniţială fiecare literă din cuvântul CUTE.
Curioasă
Uimită (ca un copil)
Tenace
Energică
R.I: Povesteşte-ne pe scurt cum s-a născut prima CuteOshenie. Cum a apărut acest proiect şi de unde ideea?
A.B: Deşi făceam ilustraţie de mai mult timp, cred că pot spune că prima CuteOshenie, aşa cum sunt ele acum, a apărut pe comodele IKEA, ca parte din tombola organizată la acea vreme de magazin. Atunci am pictat prima dată pe mobilă şi mi-a plăcut la nebunie. Îndrăznesc să spun că mi-a plăcut chiar mai mult decât pictura pe pânză şi am ştiut că asta aş vrea să fac de acum încolo.
R.I: Cât de greu este să convingi un potenţial cumpărător că o mobilă pictată poate arăta mai bine decât una nouă dacă este făcută cu stil? Ai întâmpinat piedici de genul acesta?
A.B: Deocamdată nu, pentru că cei care au venit la mine deja văzuseră ce pot să fac şi ştiau ce-şi doresc. Dar îmi dau seama de ce asta ar putea să fie o piedică. Probabil mulţi se tem că o mobilă veche nu poate fi recondiţionată suficient încât să-i dai o nouă viaţă. De-asta lucrez acum la recondiţionarea şi pictura unui radio din 1930…ca să arăt ce se poate face :D. În plus, o mobilă pictată la comandă te asigură că ai ceva unic în casă, lucru care e din ce în ce mai greu într-o epocă a serializării.
R.I: Crezi că artele aparte sunt suficient de promovate în România? Ce crezi că lipseşte şi care ar fi cea mai bună metodă de a promova atât arta în sine cât şi pe cei cu adevărat talentaţi?
A.B: Clar e loc de mai multă promovare 🙂 Mai ales comparând cu ţările vestice. Dar au început să se mişte lucrurile şi la noi. Mă refer bineînţeles la toate târgurile de design, handmade, bijuterie de autor, etc, din ce în ce mai specializate şi destul de bine mediatizate. Ce ne mai lipseşte? Spaţiu de lucru, ateliere, mai multe hub-uri pentru artişti nu doar pentru tech şi digital. Ah..şi expoziţii, colaborarea cu magazine, reviste, site-uri locale…. Mai avem de lucru un pic.:)
R.I: Având în vedere că ai personalizat diverse obiecte cu ajutorul CuteOsheniilor, ce fel de obiecte îți place să pictezi mai mult și de ce?
A.B: Mobilă. Clar. Pe viață. 🙂
R.I: Care este ritualul unei zile de lucru?
A.B: Păi dacă includ și my day job…atunci : sculat la 6, răspuns la mail-uri și făcut schițe pentru CuteOshenii, mers la birou, întors acasă la 19.00, dat muzica tare, pus șorțul de lucru, acrilice peste tot și pierdut noțiunea timpului. În weekend scoatem partea de mers la birou și repetăm 🙂
R.I: Înainte de a “alege” o CuteOshenie îți faci o schiță? Te gândești la un anumit model sau lucrurile vin de la sine?
A.B: Sunt destul de riguroasă, da, mereu fac schițe, încerc lucruri, brainstormez, testez până sunt mulțumită. Lucrez mai mult cu concepte și mai puțin pe inspirație pură, deși se întâmplă de multe ori să știu cumva de la început ce vreau să fac, sau să mă lovească ideea din senin.
R.I: La ce CuteOshenie te gândești atunci când spui “Din dragoste pentru artă”? Ne-o poți ilustra?
A.B: Cred că prima imagine care îmi vine în minte sunt două fetițe acoperite cu vopsele colorate peste tot, în salopete cu buzunare mari în care își ține fiecare animalul de companie – una un iepuraș, cealaltă o pisică..și ele sunt stropite de culoare 🙂 Asta probabil și pentru că așa arăt eu când pictez :)..și mie chiar îmi place ce fac 😀
R.I: CuteOsheniile au un motto al lor? Și dacă da, este și motto-ul tău după care te ghidezi?
A.B: Au mai mult o descriere de tip crez pe care am gândit-o mai demult când mi-am dat seama pentru ce militează personajele mele:
“CuteOsheniile sunt o specie aparte de personaj desenat care poate lua diferite forme și trăieste în medii cât mai variate. Ce au în comun sunt chicotelile și caraghioslâcurile, ochii mai mereu mirați sau curioși și haine dungate, dantelate sau pur și simplu nostalgice. CuteOsheniile nu se tem de aventuri, de joacă, de imposibil sau penibil și odată ce ai cunoscut un reprezentant al speciei și tu te vei teme mai puțin.”
R.I: Ce planuri ai pentru proiectul tău pentru anul care tocmai a început?
A.B: O să-mi lansez site-ul cât de curând, vreau să mă ocup mai mult de promovare, să particip la câteva târguri anul acesta în acest scop. Ca proiecte, cel mai mult mi-aș dori să pictez mobilă pentru o grădiniță, iar ca “vis” îmi doresc un atelier 😀