“The big picture”

DSC_0074

În ultima vreme, cu sau fără a premedita, am fost înconjurată de persoane din mediul fotografiei. Ceea ce mi-a făcut o reală plăcere, dată fiind pasiunea mea pentru această artă, dar și datorită faptului că apreciez artiștii.

Din păcate însă, am constatat cu o reală dezamăgire, faptul că vanitatea își face loc și printre pixelii imaginilor. De aici și întrebarea: artă sau laudă?

De modă veche sau nu, eu cred cu tărie că un om de artă trebuie să trăiască “din dragoste pentru artă”. Să respire prin toți porii ceea ce face și să învețe literă cu literă tot ceea ce-l poate ajuta să fie desăvârșit.

Mai cred și că orgoliul nu-și are locul aici, ca nicăieri în artă. Că oricât de mult ne-am atașa emoțional de o fotografie, de o scriere, de o partitură, trebuie să o privim obiectiv, cu aceeași atitudine cu care un părinte își corectează copilul atunci când învață să scrie.

Fotografia, la fel ca orice altă artă, trebuie să fie iubire, să transmită sentiment, să funcționeze că o oglindă. Iar tu, cel care te oglindesti în ea, trebuie să îi ștergi fiecare impuritate de pe suprafața ei. Și de multe ori asta doare. Pentru că e greu să accepți că lucrul pe care ai încercat tu să îl transmiți nu este transmis corect. Dar poți s-o faci. Și o să rupi din tine bucata aia de orgoliu nenorocit care te împiedică să vezi clar unde-ți sunt greșelile și o să devii cu un pas mai profesionist, cu primul sfat pe care îl vei accepta de la cei ce fac din meseria asta un mod de viață.

Am ales să vorbesc despre fotografie și pentru că este una din artele care exprimă mai mult decât ar putea-o face 1000 de cuvinte, pentru că folosește lentila pe post de extensie a ta, ca fotograf și reușește să îți deseneze imaginația pe un ecran digital sau pe un diapozitiv. Asta poate face o fotografie. Pictează în mii de pixeli imaginația celui care reușește să vadă prin obiectiv ceea ce noi, cei de dincolo imaginii nu avem posibilitatea.

Și pentru a mă face înțeleasă, o să vă transmit un mesaj care sper eu că va reuși să închege ideile mele într-una singură: nu trageți cu aparatul, trageți cu inima. Îndrăgostiți-vă de un loc, alegeți-l cu privirea și arătați-l lumii întregi. Și nu uitați să învățați regulile, pentru a ști când puteți să le încălcați pentru a transforma o banală poză, într-o fotografie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s