Două lansări din cadrul Bookfest Bucureşti 2014

Zilele acestea în Bucureşti, în pavilioanele Romexpo, s-a desfăşurat şi încă se desfăşoară un eveniment foarte frumos, care reuneşte sub semnul cărţii populaţia iubitoare de cuvânt scris: Bookfest. Ce se poate spune despre acest Salon Internaţional de Carte? Multe. Începând cu numărul tot mai mare de volume publicate şi lansări, şi continuând cu eforturile făcute de toţi cei implicaţi pentru a satisface dorinţele cititorilor vizitându-i. Cât priveşte vizitatorii trecând pe culoarele aglomerate dintre standurile editurilor prezente, nu am putut să nu observ aviditatea cu care oamenii priveau tomurile expuse pe rafturi, fie căutând ceva anume, fie devorând vizual titlu după titlu, cu sacoşa plină de cărţi, pur şi simplu pentru că motivul principal pentru care se aflau acolo era dragostea lor pentru lectură.

This slideshow requires JavaScript.


Ca o paranteză, trebuie să recunosc că mie personal Bookfestul îmi dă în general o senzaţie acută de frustrare, pentru că oricum mi-aş organiza timpul, întotdeauna se va găsi o suprapunere de două lansări sau un eveniment intern la care să nu am cum să ajung. Ieri însă m-am simţit norocoasă, pentru că am avut şansa de a asista la două lansări de carte ale unor oameni pe care îi admir mult: prima a fost „Nicotină” (Editura ZIP) avându-l ca autor pe Marius Viorel Conu, iar cea de-a doua „Una pe inimă, una pe dos” (Editurar Tracus Arte), debutul poetic al lui Adrian Voicu.

Despre Marius Conu recunosc că nu am aflat de foarte multă vreme – şi sincer regret, deoarece, citindu-i cuvintele, mi-am dat seama că este un om a cărui înţelegere a lucrurilor depăşeşte cu mult media umană.
„Nicotină”, subintitulată de autorul ei „dramă poetică în trei timpi şi două personaje”, e un volum de poezie complexă, debordând de metafore şi sensuri ascunse, un volum al căutării de rosturi şi semnificaţii. În motto-ul ei, Gelu S. o defineşte ca fiind „O cale uimitoare către înţelepciune şi iubire prin intermediul cruzimii sevrajului. Un text surprinzător care defineşte în mod profund echilibrul din dezechilibru şi umanitatea ca foame a libertăţii.”, şi cred că are dreptate. A spune că „merită citită” e puţin, însă e primul pas. Următorul vă garantez că va fi „dependenţa” de mesajele din ea:

Nicotină
(primul fum)

Atunci l-am simţit pe dumnezeu
Plutind adiacent
Pe toate pieile lucrurilor
Ca un semn de întrebare
Fără trecut şi fără viitor
Doar plutind pe suprafaţa lucrurilor
Ca o remuşcare.

This slideshow requires JavaScript.


A doua lansare i-a aparţinut lui Adrian Voicu, care continuă să mă surprindă de la un an la altul. După cele două volume de proză povestind întâmplările templierilor români, după un debut în dramaturgie ovaţionat la scenă deschisă, Adrian Voicu debutează acum în poezie cu un volum spumos şi plin de umorul care îl caracterizează, o poezie dulce-înţepătoare, poate uşor naivă câteodată dar extrem de fluentă şi oglindind cotidianul.
Despre „Una pe inima, una pe dos” Dan Mircea Cipariu spune că „O prospeţime stilistică se naşte din asumarea unei poezii senzoriale a vieţii […] Veţi citi o carte bună ca un vin vechi şi levantin.” Şi în privinţa asta sunt foarte de acord cu el.

Explicaţie

Eram deunăzi la un ibric
De cafea, c-un bun amic.

„De push up ai auzit,
Că eşti destul de şcolit,
Dar privesc strâmb şi judec din picioare:
Pull down de ce nu ar exista, oare?”

Am sorbit din ceaşcă alene
Oarecum uimit: „Măi, nene,
De asta nu-i nevoie, am senzaţia.
Cu timpul, le rezolva gravitaţia.”

This slideshow requires JavaScript.


În concluzie, acestea sunt doar două titluri pe care vi le recomand, din zecile aflate la standurile Bookfest de zilele acestea. Da, sunt două cărţi FOARTE diferite una de cealaltă. Singurele lucruri în comun pe care le au sunt faptul că ambele sunt volume de poezie, şi faptul că nu le poţi lasă din mână până nu le termini. Asta v-o spun din propria experienţă :).
Aşa că dragii mei, mergeţi şi bucuraţi-vă cât mai puteţi de Bookfestul de anul acesta, mergeţi şi cumpăraţi cărţi, şi mai ales citiţi – pentru că scopul unei cărţi, al ORICĂREI cărţi, este cel de a vă bucura mintea şi sufletul cu conţinutul ei :).

One thought on “Două lansări din cadrul Bookfest Bucureşti 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s