Alexandra este o persoană deschisă, care mi-a inspirat optimism încă din prima clipă când ne-am întâlnit. Brand-ul pe care l-a lansat în cadrul târgului de Duminică, 25 Mai, Sanda’s Book Brunch, a reprezentat “debutul” ei în lumea handmade. Pe Alexandra, o puteţi cunoaşte în rândurile de mai jos, iar la sfârşitul interviului, vă ofer ocazia de a trage cu ochiul la o creaţie Molcush, special realizată pentru ziua copilului.
R.I: Se spune că oamenii se nasc cu un anume talent şi îl descoperă de cele mai multe ori din joacă, în perioada copilăriei. Când ţi-ai dat seama că îţi place să te joci cu acul şi aţa? Cum a început totul?
A.D: A început de mult, de mică am fost foarte fascinată de foarfecă, nu ştiam eu nimic în plus, însă eram fascinată de faptul că foarfeca aia taie tot şi am început să tai tot ce prindeam. Cea mai memorabilă poveste este de când eram copil. A venit preotul la noi acasă, iar eu m-am ascuns sub scaun şi i-am tăiat roba. În altă ordine de idei, mi-am petrecut copilăria făcând haine la păpuşi. O perioadă nu am mai făcut nimic în acest sens. Însă la 2 ani după ce m-am angajat am avut o petrecere la firmă, unde exista un dress code: “ceva auriu şi ceva roşu”. Uitându-mă în garderoba mea, am vazut că nu aveam nimic şi m-am decis să îmi croiesc eu ceva. Şi asa mi-am făcut prima rochiţă, cusută în totalitate la mână şi cu toate acestea, a ieşit super bine si lumea a fost încântată de rezultat. Mai apoi am primit maşina de cusut “Ileana” de la părinţii mei, şi absolut tot ce a urmat am învăţat singură.
R.I: Care a fost prima comandă? Dar cea mai dificilă pe care ai avut-o?
A.D: Prima comandă a venit de la o prietenă de la muncă. Ea avea deja materialele și mi-a spus că ar vrea niște rochițe foarte simple de vară. A fost distractiv, pentru că totul a fost că o joacă, fără complicații.
Cea mai dificilă comandă a fost o rochie de nașă. Faptul că există un deadline a adus o presiune suplimentară. Timp de o săptămână, seară de seară, am croit la acea rochie, au fost câteva momente dificile în care nu știam cum să continui dar într-un final am reușit și a ieșit foarte bine, Totuși a fost prima oară când am simțit nevoia de îndrumare, de cursuri în domeniu. Cred cu tărie că educația în acest sens te ajută să desăvârșești tehnicile și skillurile necesare, iar ce urmează ține de pasiune și creativitate.
R.I: De ce decoraţiuni interioare? Ce te-a determinat să treci de la crearea hainelor la crearea de obiecte pentru acasă?
A.D: Totul a început din ideea de a-mi croi singură ce aveam nevoie. Cu timpul am început să primesc și comenzi și asta m-a făcut să mă gândesc că poate ar fi bine să îmi pornesc propriul business. Deși în primă fază mi-am dorit să fie în domeniul vestimentar, mi-am dat seama că pentru a reuși să fac ceva bun, de calitate și de durată trebuie să pornească dintr-o idee în care cred cu tărie. Atunci am realizat că îmi doresc să croiesc lucruri care te fac să te simți foarte confortabil la tine acasă. Pentru mine este foarte important să te regăsești în locul unde trăiești, să ai un culcuș. Așa s-a nÄscut ideea de a crea decorațiuni interioare, decorațiuni menite să îți aducă căldură și confort.
R.I: În ce costau diferenţele dintre lucrul la un obiect vestimentar şi lucrul la un obiect decorativ?
A.D: Nu aş putea să spun clar că unul este mai uşor iar altul mai greu. Ambele arii au părți mai complexe și părți mai simple. Deși cumva văd mai dificil tehnic să croiești o rochie, totuși o provocare asemănătoare, dacă nu chiar mai mare este să reușești să transpui într-un obiect decorativ personalitatea omului pentru care este creat.
R.I: Te gândeşti să realizezi şi produse personalizate (la cerere) în momentul în care vei pune pe picioare afacerea? Sau vrei să păstrezi linia de serie?
A.D: Desigur! Îmi doresc să creez produsele mele, gândite de mine, în care să pun viziunea mea, dar vreau să merg și pe partea de comandă. Nu aș renunța la comenzi deși poate este mai dificil, trebuie să te asiguri că există o comunicare foarte bună cu clientul pentru a realiza fix ce acesta dorește, dar este captivant să afli ce le trece oamenilor prin cap când vine vorba de căminul lor.
R.I: Cum decurge o comandă? Care sunt paşii pe care îi urmezi atunci când preiei o comandă? Ce anume ai nevoie să ştii de la client pentru a efectua o comandă?
A.D: Când vine vorba de o comandă pot fi două abordări. Sunt clienți care vin și știu exact ce își doresc și atunci este mai simplu, acesta gândindu-se deja la cele mai multe detalii. Dacă în schimb, clientul știe în mare ce ar vrea dar te lasă pe tine să alegi design-ul, aici începe “joaca”. De cele mai multe ori, prefer să mă întâlnesc cu persoană respectivă, pentru a putea avea o discuție mai amplă despre ce își dorește, luând în calcul culori, texturi, design. Fiind vorba de handmade, de obiecte personalizate pe nevoile și dorințele clientului, e foarte important să mă asigur că totul o să iasă exact cum și-a imaginat acesta. Până la urmă acesta este motivul pentru care alege pe comandă și nu merge la un magazin unde poate găsi ceva similar nevoii lui.
R.I: Care e cea mai mare realizare de până acum?
A.D: Molcush :). M-am gândit foarte mult timp cum să ajung să fac ceea ce îmi place, să am un mic business din croitorie şi faptul că am reuşit să îmi dau demisia, renunţând la un confort garantat lunar, faptul că am reuşit să mă organizez şi să ajung până aici, îmi dă multă încredere, şi tot ce vreau este să continui.
R.I: Numele paginii tale de Facebook este “Îmi place să cos”. De ce îţi place acest lucru?
A.D: Am dorit să îmi creez un profil despre ce îmi place mie să fac, despre cum îmi petreceam timpul liber - așa a apărut “Îmi place să cos”. Totul a pornit dintr-o pasiune și despre asta este vorba pe profilul personal de Facebook. Mă încântă simplul fapt că pot modela un material astfel încât la final să aibă pe lângă utilitate și un aspect frumos, calitativ și prietenos.
R.I: Îmi spuneai într-una din discuţiile noastre că ştii deja unde vrei să ajungi şi ştii că vei ajunge acolo. Spune-mi te rog unde te vezi cu “molcush” şi care este ţinta pe care vrei să o atingi?
A.D: Drumul până unde îmi doresc să ajung este destul de lung cred eu, dar cu siguranță îl pot îndeplini. Spațiul în care va locui “molcush” va avea 3 camere. În prima încăpere, voi vinde materiale, unde clientul va putea achiziționa țesături de foarte bună calitate, cu printuri creative. În cea de-a două cameră va fi atelierul “molcush” unde vor fi realizate toate produsele, un loc plin de schițe, materiale și tot ce e nevoie pentru a scoate lucruri impecabile. A treia cameră va fi pentru a transmite mai departe tot ceea ce voi fi învățat eu până atunci. Toată experiența pe care o voi avea, toate cunoștințele și practicile, le voi pune la dispoziția oamenilor interesați, ca la rândul lor să creeze lucruri frumoase menite să aducă bucurie.
R.I: Ai fost invitată la evenimentul Sanda’s Book Brunch, la care ai participat cu creaţiile tale. Cum te aşteptai să se desfăşoare evenimentul şi care au fost gândurile cu care ai plecat de la târg?
A.D: Pentru mine târgul acela a reprezentat momentul în care am intrat prima dată cu Molcush pe piaţă şi cred că singura aşteptare pe care o aveam de la acest târg era legată de reacţia oamenilor la produsele mele. Doream să vad dacă le atrag privirea sau dacă pun întrebări, dacă le plac produsele, dacă sunt interesaţi. Am fost plăcut surprinsă de faptul că mulţi oameni s-au oprit la stand şi au observat produsele pe care le-am făcut. Targul a fost un semn bun pentru “molcush”, multumesc tuturor celor care au participat!
R.I: Când şi unde te putem vizita pentru a-ţi admira creaţiile pe viitor?
A.D: Momentan, fiind încă la început, mai am câteva lucruri de pus la punct. Acum există o pagină de Facebook , în două săptămâni voi deschide site-ul care se va numi www.molcush.ro. În prima fază totul va fi online, însă sper să pot ajunge cât mai repede să le expun în magazine.
În câteva luni, voi avea gata şi prima colecţie “molcush” dedicată unei camere din locuinţele noastre. Voi începe să lucrez la ea cat de curând şi voi sunteti cu toţii invitaţii mei!