Un altfel de stil de artă. Într-o cană de cafea. În rândurile ce urmează vă invit să faceți cunoștintă cu Marius Nica, cel care poate face dintr-o simplă ceașcă de cafea, o adevărată operă de artă.
R.I: Cum ți-a venit ideea să faci artă într-o cană de cafea?
M.N: Nu eu am inventat arta în cafea, dar a fost primul lucru care m-a atras în meseria de barman la început. Mi se pare senzațional ce poți să faci cu o simplă inimioară într-o ceașcă de cafea, feedback-ul oaspeților care îți trec pragul cafenelei este uimitor. Este ca și un zâmbet pe fața celui care te întâmpină când intrii într-un local.
R.I: Cât de important este tipul cafelei atunci când vine vorba despre a realiza un desen? Contează marca, tăria, culoarea?
M.N: Ca să poți executa un latte art corect trebuie să ai o “pânză de desen” adică un espresso bine preparat. Cafeaua este foarte importantă, contează mult tipul de prăjire, prospețimea prăjirii, măcinarea cafelei să fie făcută imediat înainte de preparare, tipul de cafea folosit, cantitatea de cafea măcinată folosită în preparare espresso, iar după ce avem baza de desen trebuie să fim atenți la ce fel de lapte folosim și ustensilele pe care le folosim în turnarea laptelui.
R.I: Care a fost cel mai complex model pe care l-ai realizat?
M.N: Trebuie să spun că sunt 2 tipuri de latte art : 1 free pour (unde desenul este executat fără să atingi suprafața cafelei cu absolut nimic, desenul este executat doar prin turnarea laptelui) și 2 etching (unde poți folosi coloranți alimentari și orice alte ustensile gen: lingurițe, pen-uri speciale, termometre de bar etc. ). Cel mai complex pattern făcut de mine cred că este prin metoda free pour, un ” tulip round a cup” din 29 de petale, iar prin metoda etching, emblema clubului preferat de fotbal care a fost executat cu ajutorul colorantilor alimentari și a unor obiecte cu vârf ascuțit speciale pentru latte art numite “latte pen-uri”.
R.I: Atunci când creezi un desen îl realizezi la cerere sau te bazezi pe inspirația de moment? Există un tipar pe care trebuie să îl urmezi?
M.N: Îmi place foarte mult să fac pattern-uri la cerere, dar în momentul în care mă antrenez pentru competiție mă bazez pe spiritul creativ și pe experiența acumulată.
R.I: Cu câte culori te poți juca în același timp pentru realizarea unui model?
M.N: Pe o ceașcă de cafea pot folosi cam toate culorile, doar că fiind o ceașcă foarte colorată nu va avea un aspect care să te facă să îți dorești să și servești cafeaua respectivă, poate cel mult să îi faci o poză. Nu recomand folosirea în exces a culorilor.
R.I: Cât de apreciat este acest stil de artă în România?
M.N: Începe să fie apreciat, de aceea se pare că sunt tot mai multe locuri unde poți servi un latte care să aibă un aspect frumos. Însă cei care prepară cafeaua trebuie să știe că în principal contează gustul și aroma cafelei, deci ea trebuie să fie preparată în primul rând pentru gust și după aceea pentru aspect.
R.I: Care a fost primul tău desen într-o cană de cafea?
M.N: Cred că este desenul care îl face fiecare prima dată : o inimioară :). Servită unei domnișoare de obicei 🙂
R.I: Există unul sau mai mulți artiști care te inspiră în acest tip de artă?
M.N: Sunt câțiva, în principal primii 6 din campionatul mondial plus câțiva băieți din țările asiatice a căror nume sunt greu de scris și pronunțat.
R.I: Ți-ar plăcea să realizezi un astfel de model într-o cană supradimensionată? Și dacă da, ai vrea să îl realizezi în colaborare și cu alt/alți artiști?
M.N: Ar fi interesant să fac un desen împreună cu un alt latte artist, în trecut am turnat în aceeași ceașcă împreună cu un coleg, simultan. Ori de câte ori mai mulți pasionați de latte art se întâlnesc, apar desene noi și nebunești.
R.I: În timpul liber, cum îți place să îți prepari propria cafea?
M.N: Poate nu o să vă vină să credeți dar eu ador cafeaua la filtru sietoda v60 e preferata mea, sau chemex. De obicei beau cafeaua fără lapte. Și câte un cappuccino din când în când.
R.I: Unde îți pot urmări activitatea cei ce vor să vadă ce noutăți mai aduci în afară de paginile de socializare? Te putem vedea într-un bar anume sau în cadrul vreunui concurs în perioada imediat următoare?
M.N: Eu lucrez ca și barista la Olivo caffe în Cluj-Napoca, vă aștept cu drag, poate cu noi provocări. Sper peste câteva luni să mă puteți vedea la campionatul natioanal sau cine știe, pe livestream la campionatul mondial. Pe internet la http://www.newlivestream/worldcoffeeevents/wlac 2012, 2013, 2014 puteți vedea reprezentațiile din cadrul competițiilor la care am participat.