După cum v-am promis în numărul trecut, iată că Alexandra ne-a răspuns ca întotdeauna cu bucurie și optimism și ne-a povestit ce a mai făcut în ultimul an alături de Molcush.
R.I: A trecut ceva vreme de când nu am mai povestit cu Alexandra despre Molcush, iar în tot acest timp s-au întâmplat o mulțime de lucruri extraordinare. Spune-ne Alexandra, cum a evoluat Molcush în ultimul an?
A.D: Într-adevăr, s-au întâmplat o mulțime de lucruri extraordinare în ultimul an. Molcush a crescut, a învățat, s-a diversificat. Așa cum îți povesteam și anul trecut, îmi doresc să adun cât mai multe persoane pasionate și creative în jurul Molcush.
În acest moment la Molcush suntem 3- s-au alăturat Alexandra și Andrei. Alexandra, este un om tare frumos și prietenos, iubește muzica și dă mereu tonul la cântat în atelier. Împreună desenăm, tăiem și coasem toate produsele Molcush. Andrei ne salvează dintr-o mulțime de situații – el se ocupă de partea de marketing, face fotografii, verifică și negociază toate contractele. Un lucru este clar, totul este mult mai plăcut și ușor când nu ești singur, cred că este cea mai faină realizare din acest an.
Pe de altă parte, din această toamnă, Molcush înseamnă mai mult decât produse textile pentru acasă. Am lansat Atelierele Interactive Molcush – întâlniri de jumătate de zi în care ne adunăm 4-6 persoane, cei mai mulți dintre ei care nu au mai pus înainte mâna pe o mașină de cusut, și creăm împreună diferite produse.
În plus, Molcush a devenit un spațiu creativ deschis. Oricine poate să vină la noi și să își pună ideile în practică. Noi punem la bătaie spațiul, mașinile de cusut, accesoriile – pe scurt tot ce e nevoie pentru a crea un produs textil. Iar fiecare poate veni cu personalitatea și creativitatea proprie pentru a da naștere unor produse extraordinare.
Toate aceste lucruri au fost posibile odată ce ne-am mutat în noul sediu. Este un spațiu de poveste, mult mai încăpător decât vechiul atelier și central – la Piața Universității. Acum facem ultimele “retușuri” la partea de amenajare, însă promitem să revenim cu imagini cât de curând 🙂
R.I: Am observat, după cum am scris și în articolul anterior, că ai ținut o serie de ateliere de creație marca Molcush. Când anume te-ai decis că e cazul să dai naștere și acestui proiect și cum a început totul?
A.D: Atelierele Interactive Molcush sunt o ocazie foarte bună să facem ceva inedit. Multe prietene mi-au povestit că uneori simt nevoia să facă ceva deosebit, care să le scoată din fața calculatorului sau de la “traditionala ieșeala la shopping”. Primul lucru care mi-a venit în minte este “șezătoarea” – un obicei tare frumos, ne adunăm mai mulți, socializăm într-o atmosferă relaxată și învățăm să facem ceva nou împreună. Nimic nu se compară cu satisfacția de a vedea cum dai suflet unui obiect, cum faci ceva “din nimic”. Toate participantele la Ateliere mi-au confirmat că este o experiență foarte plăcută.Te invităm la un atelier!
R.I: Cât de complicat este să fii “profesor” și să reușești să înveți în doar o zi câteva fete să creeze chiar ele un produs Molcush?
A.D: Nu m-am văzut niciodată ca o “profesoară”. Totul este relaxat și nu e un proces “ca la școală”. Fiecare participant contribuie în mod activ, cu idei, cu viziunea proprie.Eu ajut pe partea mai tehnică, mai vin cu un sfat despre design. Totul este interactiv, totul este deschis iar la sfârșit, fetele nu au un produs “Molcush”, ci un produs care să le reflecte propria personalitate.
Încep fiecare Atelier cu emoții, dar imediat ce încep să vorbesc despre design și material, totul este ok și până la urmă este o experiență tare faină. Cel mai mult îmi place că am posibilitatea să cunosc foarte multe persoane noi, iar concluzia mea este “oamenii sunt foarte frumoși!”
R.I: Cum se desfășoară o zi de atelier?
A.D: În general ne strângem în zilele de sâmbătă, astfel încât toată lumea să fie relaxată, fără nicio presiune. De obicei primele 15-20 de minute înseamnă socializare, ne cunoaștem, povestim cu un ceai cald și ceva bun de papa. Apoi începem efectiv treaba: facem designul obiectului pe care dorim să îl croim, alegem materialele și accesoriile, tăiem pe tipare. Urmează o parte mai teoretică, despre ce înseamnă efectiv să folosești mașina de cusut, însă nu ține foarte mult pentru că imediat trecem la treabă și punem cap la cap produsele. Tot timpul glumim, schimbăm idei între noi sau învățăm tot felul de tips & tricks – cum alegem o mașină de cusut sau de unde cumpărăm cele mai bune materiale. La final este cel mai frumos, toată lumea are un produs realizat 100% de mânuțele lor și o satisfacție foarte mare pe chip.
R.I: Cum îți alegi tema atelierului viitor?
A.D: Întotdeauna stabilesc temele cu 2-3 săptămâni în avans. Ideile îmi vin în general de la participante. La sfârșitul fiecărui atelier, fără excepție, feteleimi spun “Mi-ar plăcea foarte mult să fac și ….”. Întotdeauna rețin ideile și încerc să le pun în practică. Uneori sunt idei care mă iau și pe mine prin surprindere 🙂
R.I: Care a fost cea mai complicată “lecție” din cadrul atelierelor? Ce ți-a fost cel mai dificil să le înveți pe participante?
A.D: N-aș spune că e ceva anume. Sau poate până acum am întâlnit doar persoane foarte dibace 🙂
Cred că cel mai dificil lucru este să dai frâu liber imaginației, să ieși din cotidian. Aici încerc pe cât posibil să le explic că orice este posibil, dacă doresc o broscuță pe un soare, este ok și frumos! Rolul meu e să le susțin să își transpună felul de a fi într-un produs textil. Apoi, pe parte “tehnica”, e vorba doar de exercițiu și de răbdare.
R.I: Te-ai gândit să alegi poate cele mai talentate dintre “eleve” pentru a-ți fi ajutoare pe viitor la realizarea produselor?
A.D: Nu m-am gândit niciodată din acest unghi. Până la urmă, Atelierele sunt despre altceva: să facem ceva nou, inedit și relaxant, care să ne scoată din rutina zilnică și să stimuleze creativitatea. Iar dacă la sfârșit cineva își descoperă o nouă pasiune, ușa noastră este mereu deschisă pentru participantele la ateliere. Fie că vor să își croiască propriile produse sau să ne ajute la produsele Molcush.
R.I: Ştiu că la prima noastră discuție mi-ai spus că ți-ai dori să poți avea un atelier în care să înveți mai multe persoane să coasă, să realizeze produse, iar începutul pare unul mai mult decât promițător. Cum se împacă timpul acordat acestor ateliere, pregătirilor, cu timpul necesar realizării creațiilor tale?
A.D: Molcush, în viziunea mea este despre a aduce un plus oamenilor, prin produse creative, cusute cu suflet sau prin ateliere unde dăm mai departe ce am învățat noi. La început a fost dificil – încerci să le faci pe toate, să prioritizezi dar apoi, încet încet te obișnuiești și lucrurile se leagă, mai ales când lucrezi cu oamenii potriviți, și aici mă refer clar la Alexandra și Andrei. Mereu o să fie zile în care tragem mai tare, zile în care ne distrăm și filozofăm, cât timp consideri că oamenii cu care lucrezi sunt cei mai importanți, toate se pot rezolva 🙂
R.I: Ce planuri ai pentru 2016? Cum vezi tu sau cum îți doresti să evolueze Molcush?
A.D: Aștept cu nerăbdare anul 2016 și toate provocările care o să vină cu el. Îmi doresc foarte mult să continuăm Atelierele Interactive, să avem întâlniri unde croim produse cât mai diverse. Îmi doresc foarte mult să creăm o comunitate pasionată de designul de produse din textile – Molcush să devină efectiv un “spatiu creativ deschis”, așa cum ziceam mai devreme. în plus, aș vrea să facem produsele noastre cât mai ușor de găsit. În acest moment primim comenzi tot mai des din alte orașe din România sau din alte țări. Am cunoscut mulți oameni faini, alături de care povestea Molcush poate crește și vom reveni cât de curând cu vești pe partea aceasta 🙂
Mulțumim mult pentru acest interviu, ne face mare plăcere să revenim. Cu drag, toată echipa Molcush.