Interviu cu Erika Ciuică – despre farmecul cuvântului scris

12186742_902349983177158_6138429680474248890_oCa o continuare a articolului despre Clubul Scriitoarelor, iată în prim plan astăzi un interviu cu creatoarea acestuia, Erika Ciuică.

L.N.: Ştim că pasiunii tale pentru cuvântul scris i se datorează existenţa Clubului Scriitoarelor, dar cui sau cărui fapt i se datorează dragostea ta pentru cuvinte?
E.C.: Acum ceva timp ți-aș fi răspuns cu ceva siguranță că a pornit din nevoia de a mă povesti pe mine. Scriu în jurnal de la paisprezece ani. Dar acum nu mai cred asta. Poate că, în timp, lucrurile se mai schimbă, poate că nici nu contează de unde a pornit totul. Important este să nu se termine, să nu rămâi fără cuvinte. Să nu se oprească șuvoiul, ca un râu căruia i s-a construit un baraj. Nu mă mai gândesc de unde vin cuvintele, ci unde se duc și cum.
 
L.N.: Ce înseamnă cuvântul scris pentru tine?
E.C.: Regizorii și actorii au atât de multe la îndemână pentru a crea o imagine, o stare, un sunet. Ca scriitor trebuie să faci același lucru, dar cu cuvinte. Și poate fi foarte greu dacă nu-ți îmbogățești limbajul, vocabularul. Putem spune aceleași lucruri în feluri diferite, iar fiecare rezonează în felul lui cu ce citește. Ăsta e tocmai farmecul cuvântului scris. Pentru mine el înseamnă libertate, imaginație.
 
L.N.: Cum este Erika cea din viaţa de zi cu zi?
E.C.: Acum… foarte ocupată. Am un job, am un copil, am Clubul Scriitoarelor, am prieteni. Încerc să petrec cât mai mult timp cu fiica mea, îi citesc. Sunt un om plin de viață pentru că simt că timpul meu nu e irosit pe lumea asta, ca fac ceva ce contează și sunt foarte atentă la cum îl împart, cu cine. Îmi place ce fac și mă trezesc zi de zi cu chef de viață. Uneori mai obosesc, dar e plăcut.
 
L.N.: Cum ţi-a venit de fapt ideea înfiinţării unui Club al Scriitoarelor?
E.C.: Foarte pe scurt, nevoia de comunitate, de a fi înțeleasă, de a strânge rândurile în jurul unui lucru pe care iubim foarte mult să-l facem – să scriem. Eram sigură că mai sunt altele ca mine, care nu se regăsesc nicăieri, care nu au parte de susținerea unui grup. Este o raritate să vezi demersuri culturale din zona asta de discriminare pozitivă, mulți nici nu înțeleg ce înseamnă asta. Noi promovăm un grup adesea trecut cu vederea de marea masă a cititorilor și consumatorilor de carte și privit dintr-un unghi, din păcate, sastisit de stereotipuri și prejudecăți. Cred că femeile, când sunt sincere și deschise și se ajută între ele, fac minuni, produc schimbări importante, indiferent de domeniu.
 
1048656_10151773774207803_1218093655_oL.N.: Ce reprezintă acest Club pentru tine, atât ca om, cât şi ca scriitoare?
E.C.: Ca om, Clubul este pentru mine o gură de aer proaspăt, o sursă de energie, de viață. Suntem o familie prin prisma faptului că am ajuns să ne cunoaștem atât de bine. Ne-am dat voie să fim noi aici, la Club, și cred că asta ne-a încurajat pe toate să ne încredem mai mult în forțele proprii. Ne susținem foarte mult și ne ajutăm cu orice, oricând. Ca niște surori. Ca scriitoare, mi-a schimbat complet perspectiva din care puneam cuvintele pe pagină. Înainte, mă scriam mai mult pe mine, aveam un stil mai confesiv și cumva nu mă mai regăseam în el, dar nici nu știam încotro s-o iau. Cu ajutorul lor, prin feedback și multă înțelegere, am înțeles mai bine despre ce și cum vreau să scriu. M-am înțeles mai bine pe mine și ce vreau să transmit de fapt.
 
L.N.: În urmă cu aproape 100 ani a existat, după cum aţi menţionat şi pe pagina voastră, o Societate a Scriitoarelor. Voi, membrele Clubului, vă simţiţi legate în vreun fel de membrele Societăţii precursoare vouă? Dacă da, în ce mod?
E.C.: Sigur că da, ne simțim legate de ele. Eu, cu siguranță, mă simt foarte legată de aceste femei care au făcut un lucru atât de curajos la vremea aceea. Și datorită lor noi suntem aici. Desigur, pentru ele lucrurile au fost diferite în acel context, erau private de mult mai multe lucruri decât suntem noi acum. Inclusiv dreptul de vot. Existența Clubului este o dovadă de maturitate a spațiului cultural românesc. Aici nu este vorba despre un singur om, ci de un întreg organism, viu și puternic, care trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni. Cultura, informația stau la baza oricărei schimbări pozitive.
 
L.N.: Care ar fi scriitoarea româncă pe care o preferi şi de ce? Dar cea de altă origine?
E.C.: Scriitoare românce am multe preferate. În ultimii doi-trei ani am citit aproape exclusiv cărți scrise de scriitoare autohtone. Din cele străine îmi plac, la fel, foarte multe. Le-aș menționa pe Virginia Woolf, Margaret Atwood, Simone de Beauvoir.
 
L.N.: Crezi că e mai greu să fi scriitor/scriitoare în România decât în alte locuri?
E.C.: Cred că este greu din punct de vedere financiar, al recunoașterii meritelor, al promovării autorilor de calitate. Cred că se face ce se poate în contextul actual, dar e loc de mai bine și toată lumea știe asta și, sper, luptă pentru asta. Am văzut că s-au făcut în ultima vreme două turnee de carte, anunțate, în mai multe orașe, cel al lui Chris Simion pentru ”40 de zile” și, mai recent, cel al lui Marin Mălaicu-Hondrari pentru ”Războiul Mondial al Fumătorilor”, ceea ce nu prea s-a făcut pe la noi. Se produc schimbări în bine, dar e nevoie de timp.
 
L.N.: Ţi-ar plăcea ca fiica ta să îţi calce pe urme cândva, în viitor?
E.C.: Ea o să aleagă exact ce-i place ei. Poate o să calce pe urmele tatălui ei și o să învețe programare sau o să vrea cu totul altceva decât ce facem noi. Este în totalitate decizia ei. Noi o s-o iubim și o s-o susținem în tot și în toate.
 
L.N.: Care este cel mai important lucru, din punctul tău de vedere, pe care o scriitoare în devenire ar trebui să îl ia în considerare?
E.C.: Să scrie. Atât.
 

Îi mulţumim încă o dată Erikai pentru prezenţa la noi pe pagină, şi îi urăm din toată inima ca şi în 2016 Clubul prezidat de ea să continue să crească şi să îşi sporească atât numărul de scriitoare membre cât şi numărul de admiratori printre care ne regăsim şi noi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s