Despre fotografie, cu dragoste – recenzie

despre-fotografie-cu-dragoste-brooks-jensen-18922

sursa foto: magazinul F64

Articolul de față nu se vrea a fi o recenzie în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o invitație să citiți această carte, adusă în România de către editura Aqua Forte și tradusă de Ana Maria Gruia și Voicu Bojan.  “Despre fotografie, cu dragoste” este o carte despre reflecții personale asupra imaginii, creativității și artei în general, așa cum este scris chiar pe copertă. Brooks Jensen, autorul acesteia vorbește cu fotograful și îl face să călătorească prin toate stările posibile, de la stresul care apare atunci când o imagine nu este pe placul lui, până la dorința de a deveni mai bun, perseverență și mai ales gustul succesului.

Este o carte care reflectă gândurile celor mai mulți dintre noi care au cochetat cu arta fotografică și nu “iartă” pe cei care sunt la început de drum, avertizându-i “cu ce se mănâncă”.

“Dacă aveți noroc, când îi veți spune vreunui mentor că vă veți dedica viața fotografiei, el sau ea vă va arde una cu trepiedul în creștet, în speranța de a vă băga mințile în cap. Nu vă plângeți că vă doare. Și nu cumva să-l dați în judecată. Lovitura va izvorî din compasiune și în speranța că vă veți reveni în simțiri și veți urma o altă carieră, cum ar fi cea de contabil.”

“Ansel Adams a spus că orice fotograf care își merită pâinea a realizat 10.000 de negative înainte de a-și începe adevărata carieră. Chiar și atunci, într-un an extraordinar nu creează mai mult de 10 imagini bune. Când sunteți tineri vi se pare că Adams a fost un pesimist. Când înaintați în vârstă, credeți că era optimist.”

Cu toate acestea, după ce termină de “adus cu picioarele pe pământ” pe oricine visează să trăiască din artă, Brooks conclude într-o manieră care descrie de fapt cât înseamnă pentru el a fi artist: “ Așa că, dragii mei cititori, cam asta înseamnă să fii artist. Și pentru tot aurul din lume, nu aș da acest statut pe o slujbă banală, de zi cu zi. “

Deși este o carte în care autorul își exprimă deschis aprecierile pentru fotografi renumiți, puteți afla foarte multe detalii interesante despre cât de mult durează până poți scoate o imagine cu adevărat bună. Chiar dacă imaginile despre care vorbește au fost realizate pe film, aceleași reguli se aplică și în era digitală, sau cel puțin ar trebui. Vorbim aici despre numărul de imagini pe care ar trebui să le realizeze un fotograf, despre ce imagini celebre au fost apreciate și despre cum câteodată “mai puțin, înseamnă mai mult.”

Ce m-a captivat cu adevărat a fost și modul în care el vorbește cu cititorul. Răsfoind cartea ai senzația că te afli la masă cu un prieten bun, care încearcă să îți dea cele mai bune sfaturi.

“Dați-mi voie să vă întreb ceva. Ultima dată când v-ați uitat la o fotografie, cât timp ați privit-o?”

Modul în care povestește diverse întâmplări, modul în care te introduce în viața lui și te teleportează în camera obscură, nu doar că îți întărește dorința de a fotografia mai mult, dar reușește să îți redea o mică imagine a ceea ce a însemnat fotografia pe film și cât de mult conta răbdarea, curiozitatea și mai ales prețuirea fiecărui cadru.

“Trebuie să “ne prindem” rapid. Trebuie să înțelegem totul rapid. Bliț, decupaj rapid, gata, mergem mai departe. Se presupune că imaginile sunt de unică folosință, asemeni cornetelor de hârtie – mănânci semințele și gata, asta e tot.” “ Aceasta este una dintre problemele fotografiei în general.”

Așadar, aș putea continua, însă prefer să vă las să explorați chiar voi cartea. Nu doar că merită dar este o lectură din care veți pleca mult mai bogați cu siguranță.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s