
Alexandra Stanciu
Avem azi, ca invitată, o creatoare extrem de talentată, care, mânată de inspiraţie, a dat naştere unei imagini proaspete a personajelor din mitologia românească. Păpuşile Alexandrei Stanciu – un artist desăvârşit – au reuşit astfel, prin frumuseţea lor, să cucerească nu doar inimile oamenilor de pe plaiurile locale, ci şi pe ale celor din alte ţări, iar noi ne bucurăm să putem vorbi azi cu cea a cărei imaginaţie a stat la baza existenţei lor.
L.N.: – Cine este Alexandra Stanciu?
A.S.: – Alexandra Stanciu este, de fapt, Alice – aşa mă cunoaşte toată lumea încă de când abia am învăţat să merg (m-a bătut gândul de câteva ori să îmi schimb numele din buletin).
Sunt mamă a doi îngeraşi, un băiat şi o fetiţă, de profesie ilustratoare şi graphic designer şi, mai nou, am creat păpuşile Alice Dolls – un proiect preţios şi plin de magie.
L.N.: – Cum s-au născut păpuşile Alice Dolls?
A.S.: – Ideea de a crea păpuşi am avut-o acum 2 ani, într-o vacanţă relaxantă (ca orice idee inspirată, m-a “lovit” în momentele cele mai liniştite, când aveam mintea golită de orice am realizat până atunci). La momentul acela îmi doream să fac ceva cu adevărat unic, ceva curajos – aşa mi-a venit ideea parcă de nicăieri să creez păpuşi BJD (ball-jointed-doll, adică păpuşi articulate) cu tema personajelor mitologice româneşti. Mi s-a părut genial la acel moment, ca să nu mai zic că în România nimeni nu a mai creat accest tip de BJD anatomic.
Există o piaţă internaţională de astfel de păpuşi – însă nu sunt foarte multe pe care să le cataloghezi ca şi “de colecţie”. De referinţă este Marina Bychkova cu ale ei Enchanted Dolls, pe care le admir de foarte multă vreme.
L.N.: – Ce anume a influenţat alegerea materialelor folosite la crearea păpuşilor?
A.S.: – Am fost decisă să folosesc cele mai preţioase materiale posibile – totul pentru a onora atât tema plină de potenţial şi de inedit, cât şi munca titanică, migăloasă depusă de mine şi de colaboratorii mei pentru realizarea păpuşilor de porţelan. Ele sunt realizate din porţelan de Limoges şi pictate cu luster de porţelan de platină şi aur. Perucile sunt lucrate din par de alpaca. Hainele sunt brodate laborios de mână pe materiale dificile precum mătasea şi voalul de mătase. Bijuteriile sunt create din argint, placate cu aur şi decorate cu pietre preţioase (safire, rubine) şi cristale şi perle Swarovski.
Toate aceste materiale sunt pentru a celebra tot ceea ce înseamnă Alice Dolls.
L.N.: – Te-ai gândit vreodată şi la alt tip de păpuşi decât BJD din porţelan?
A.S.: – Nu aş alege alt tip – mobilitatea pe care păpuşile bjd (ball-jointed-dolls), articulate le deţin este minunată şi deschide un milion de posibilităţi de expresivitate, dându-le zeităţilor şi zânelor Alice Dolls viaţă. Iar porţelanul este un material preţios, greu de lucrat şi ridică tot conceptul la rang de artă.
L.N.: – De ce mitologie specific românească?
A.S.: – Mitologia noastră este pe cât de minunată, de cinematografică şi intrigantă, pe atât de necunoscută, nu numai peste hotare, dar şi la noi. Unul dintre scopurile mele este de a da praful la o parte de pe această valoare naţională şi de a o celebra şi de a o promova aşa cum ştiu eu mai bine.
Noi, românii, avem o mitologie foarte frumoasă, destul de neprecisă ca şi origine, deoarece relatările scrise sunt foarte puţine. Cu atât este mai intrigantă şi frumoasă. Avem ielele, drăgaica, Ileana Cosânzeana în atâtea ipostaze, ştimele, acestea fiind doar câteva din repertoriul care ne creează panteonul românesc precreştin. Legendele sunt atât de multe şi frumoase, iar ele se împletesc sau dau naştere la obiceiurile vechi şi noi. Estetica tradiţională în sine este un subiect inepuizabil, plin de semne cu sens, fie că este vorba de hainele ţăranilor noştri sau de mobilierul din casa lor. Totul înseamnă ceva şi povesteşte cine era şi/sau trebuia să fie cel ce avea aceste obiecte. Mulţi oameni de la noi cunosc aceste lucruri, însă am vrut să intru în detaliu şi să exemplific prin câteva dintre fascinantele personajele mitologice ale noastre. Fiecare simbol pictat pe suprafaţa porţelanului, fiecare motiv brodat manual pe haine şi nu numai înseamnă ceva (look-ul păpuşii este “tradus” în Story Sheet-ul care vine odată ce o achiziţionezi).
Am vrut să merg mai departe şi să creez prin acest proiect un vector cultural – suportul, păpuşile, sunt ceva de interes internaţional, pentru colecţionarii de artă şi de păpuşi de lux, iar conţinutul este particular, unic şi rar, spus în puţine contexte şi ne reprezintă pe noi, că naţie. Alice Dolls sunt obiecte de colecţie dar şi de cultură. Acesta este aportul meu şi aşa îmi arăt eu recunoştinţa pentru locul în care m-am născut.
L.N.: – Ai vândut, presupun, asemenea păpuşi şi străinilor. Cum reacţionează ei la povestea fiecărui personaj?
A.S.: – Poveştile sunt elementele WOW ale păpuşilor – felul în care arată costumele şi accesoriile, alegerea metalizării porţelanului în locul colorării clasice, umane, toţi aceşti factori influenţează clienţii şi îi intrigă, astfel ajungând şi la poveste. De aici până la cumpărare ţine de cât de mult rezonează povestea cu cel care o va şi achiziţiona. Încă sunt la început, abia am lansat acum o lună, însă am planuri mari să insist din ce în ce mai mult pe ceea ce reprezintă păpuşile mele.
L.N.: – Care este păpuşa ta preferată dintre cele realizate până acum? De ce?
A.S.: – Mi-e foarte greu să aleg, serios! Dacă ar fi să mă uit la toate, una lângă alta, cred că cea mai atrăgătoare este Drăgaica pentru mine, cu rochia ei amplă – probabil nu am scăpat de ancora “prinţesei” care s-a fixat în subconştientul meu încă din copilărie :). În fond, ceea ce reprezintă această păpuşă, această zână fito-folclorică Sânziana este minunat şi nu ai ce să nu îndrăgeşti la ea.
L.N.: – E vreun personaj mitologic/ de poveste pe care încă nu l-ai creat, dar pe care ţi-ai dori să îl aduci la viaţă?
A.S.: – Desigur! O am pe Eftepir în cap, această Crăiasă a Zăpezii românească, care are o legendă a ei, tot împărtăşită de Iulia Gorneanu (un izvor nesecat de folclor şi legendele magice, pe care nu le afli uşor), cu atâtea referinţe vizuale încât abia aştept să o realizez. Pe lângă aceasta, mai am câteva idei pe care le voi dezvolta în viitor, dar toate la timpul lor. Momentan abia aştept să împărtăşesc cât mai multor oameni păpuşile-poveşti pe care deja le-am realizat.
L.N.: – Există în planurile tale intenţia de a extinde într-un viitor oarecare aria mitologică din care te inspiri sau vrei să rămâi fidelă celei autohtone?
A.S.: – Altă mitologie nu doresc să abordez – sunt atâtea lucruri minunate neştiute, nestudiate şi prăfuite la noi în ţară din acest punct de vedere încât nu cred că îmi ajunge mie timpul de lucru să le scot la iveală.
Pe de altă parte, am un proiect minunat în derulare, o colaborare de vis cu Maria Lucia Hohan – vom crea nişte zâne eterice, pastelate, ceva mai contemporane decât cele din colecţia mea. Curând vom lansa, aşa că fiţi cu ochii pe noi.
L.N.: – Care ar fi dorinţa ta cea mai mare privind aceste păpuşi?
A.S.: – Păpuşile mele? Îmi doresc să ajungă departe – fie ca Alice Dolls să aducă o licărire de magie, de cultură şi frumos în casele şi sufletele cât mai multor oameni de aici şi de pe toate celelalte meleaguri.
L.N.: – Mulţumim mult pentru prezenţa pe pagina noastră, pentru că ai acceptat să ne vorbeşti cu atâta drag despre minunile care îţi ies din imaginaţie şi din mâini, îţi dorim mult succes pe viitor şi, exact cum spui şi tu, fie ca Alice Dolls să umple cu frumuseţea lor cât mai multe inimi :). Iar pe cititorii noştri îi invităm să meargă pe pagina personală a Alexandrei, acolo unde se află “leagănul” creaţiilor sale: https://www.alice-dolls.com/.