De ce să ţii cont când pictezi în ulei?

 

Sursa: http://www.diy.fyi/wp-content/uploads/2016/03/oil-painting-old-farm-house-pain.jpg

Pictura în ulei este una dintre cele mai rezistente în timp comparativ cu cea cu acrilice sau acuarele. Totodată necesită mai mult timp pentru realizarea unui tablou decât celelalte tipuri de culori pentru că timpul de uscare este mai crescut. Avantajul îl reprezintă faptul că permite crearea de suprapuneri, a mai multor straturi de culori.

 

Ce trebuie să ai în vedere când pictezi în ulei?

  1. Încearcă să ai la îndemână mai multe pensule şi să utilizezi una nouă pentru fiecare amestec. De asemenea, fii atent să alegi mărimea pensulelor potrivită pentru suprafaţa pe care trebuie să aşezi vopseaua.
  2. Pictura în ulei îţi permite să greşeşti. Datorită timpului îndelungat de uscare, în cazul în care ai un exces de culoare ori doreşti să o modifici, poţi interveni în îndepărtarea acesteia cu un cuţit de pictură şi, mai apoi, cu o cârpă îmbibată în alcool. În cazul în care vopseaua este deja uscată, atunci o poţi acoperi cu un strat mai gros de culoare.
  3. Înainte de a folosi uleiurile pe pânza de pictură, este indicat să o ştergi cu o jumătate de cartof, cu ulei de în şi o cârpă moale, pentru ca aceasta să absoarbă mult mai uşor vopseaua.
  4. Lasă tabloul să se usuce la lumina zilei, nu la întuneric, pentru că acest lucru poate cauza apariţia unui strat uleios la suprafaţa planşei, care va îngălbeni culorile. În cazul în care acest lucru s-a întâmplat deja, îl poţi remedia expunând pictura la lumina soarelui.
  5. În procesul picturii, este recomandat să utilizezi un diluant, de preferat unul natural, ca de exmplu uleiul de in, nu unul dintre cei care au vapori toxici. Diluarea se va accentua odată cu fiecare nou strat adăugat astfel încât stratul inferior să absoarbă uleiurile din cele superioare. Prin acest procedeu se va evita crăparea vopselei prin uscarea straturilor de la suprafaţă înaintea celorlalte.
  6. Pentru o uscare mai rapidă a straturilor inferioare se recomandă utilizarea pigmenţilor de plumb, mangan sau cobalt, care au rolul de a accelera întărirea vopselei.
  7. Ai grijă să nu utilizezi uleiul de in pentru diluarea culorilor alb şi albastru, întrucât acesta le îngălbeneşte. Optează în schimb pentru uleiul de mac de fiecare dată când doreşti să diluezi culori deschise.

Autor: R. P. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s