
Sursa foto: pexels.com
Pictura este o modalitate de exprimare, este un hobby, o pasiune dezvoltată de-a lungul timpului. Prin arta plastică, atât copiii cât şi adulţii reuşesc să deschidă noi laturi ale cunoaşterii şi creativităţii şi să transpună, într-un mod sublim, cele mai frumoase poveşti. Pictura este mai mult decât plăcută, ea poate deveni şi practică, prin pictura decorativă.
Pictura pe materialele textile şi chiar obiectele decorative din casă este o formă de înfrumuseţare a casei şi o modalitate de a te bucura tu şi ceilalţi din jur de frumos. Cu puţină îndemânare şi cu puţină răbdare, tot ce este în jurul tău va deveni mult mai preţios şi original.
Arta picturii decorative – tehnică şi sfaturi
Ce suprafeţe pot fi pictate?
În principiu, fiecare suprafaţă poate fi atinsă de pensulă şi acuarelă, doar că pentru fiecare ai nevoie de o tehnică aparte sau de materiale diferite. Spre exemplu, lemnul şi hârtia sunt suprafeţe absorbante şi necesită o pregătire în prealabil. Pentru sticlă, ceramică şi materiale textile ai nevoie de vopsele speciale, în funcţie de materialul pe care doreşti să îl pictezi.
Poţi picta diverse globuri decorative, pahare, vaze, uşi şi sertare de la dulăpioare, cutii de bijuterii, cuiere, suporturi pentru şerveţele, ghivece şi multe altele.
Ce materiale sunt necesare pentru tehnica picturii decorative?
Pentru a te apuca de treabă, trebuie să dai o fugă într-un magazin specializat, unde găseşti diverse materiale, vopsele şi instrumente pentru pictat. Cu cât alegi materiale pentru pictură de calitate bună, cu atât opera ta va fi mai durabilă, iar tehnica mult mai uşoară de aplicat.
Aşadar, iată ce trebuie să conţină trusa ta de pictură:
- Grund – cel mai recomandat este un grund spray, întrucât este mai uşor şi rapid de aplicat; grundul spray te ajută să acoperi zgârieturile fine şi să obţii o suprafaţă aderentă. Fără grund, vopseaua nu se va prinde de suprafaţă sau se va coji în scurt timp.
- Vopsele acrilice pentru pictura pe lemn – se usucă mai rapid, sunt destul de ieftine şi au o rezistenţă îndelungată în timp; recomandarea mea este să alegeţi culori acrilice de la Campus – sunt disponibile în recipiente de diverse dimensiuni şi au o gamă variată de culori (de la culori pastelate şi vii până la nuanţe metalizate şi fluorescente);
- Vopsele pentru materiale textile – îţi recomand să alegi brandul Jacquard deoarece au o consistenţă mai lichidă decât cele acrilice;
- Vopsele pentru obiecte din ceramică – poţi alege markere cu vopsea de la Nerchau deoarece vei avea mai multă precizie;
- Vopsele pentru pictura pe sticlă – le poţi alege pe cele de la Deco, întrucât se adaptează foarte uşor suprafeţei şi reuşeşti să obţii contururi mult mai bine definite;
- Pensule de diferite dimensiuni;
- Spirt pentru degresarea suprafeţei;
- Lac pentru vernisarea suprafeţelor – pentru obţinerea unei lucrări durabile şi cu un finisaj fin şi delicat, aplică un strat subţire de luciu. Poţi alege dintre cele mate sau semilucioase, în funcţie de efectul dorit.
De aici încolo, lasă imaginaţia să capete proporţii, forme şi culori. Experimentează creativitatea în cele mai frumoase idei şi obiecte decorative. Cu siguranţă nu îţi va părea rău când vei vedea rezultatele.
Autor: R. P.