Trio artistic: “Infinite”

Am primit zilele trecute – cu o oarecare întârziere, mulţumită serviciilor Poştei Române – un lucru pe care speram să îl primesc de ceva vreme şi care, încă din prima clipă când mi-a ajuns sub ochi, a avut ca ecou în mintea mea cuvântul “bijuterie”. Este vorba de o plachetă de haiku-uri purtând semnătura soţilor Oprea – Maria şi Alex – ilustrate de fiica acestora, Andreea, plachetă purtând numele de “Infinite” şi apărută de curând la Editura Izvorul Cuvântului. Îi mulţumesc pe această cale Mariei Oprea, care mi-a bucurat inima cu darul gândurilor şi simţirii ei şi ale soţului şi fiicei sale, şi mă grăbesc să vă spun şi vouă câteva ceva despre această carte.

Volumul cu pricina îşi merită pe deplin atributul de bijuterie, pe de-o parte datorită felului în care cei doi haijini înţeleg să muleze cuvintele pe realitatea înconjurătoare, şi pe de alta datorită imaginilor extrem de grăitoare, perfect asortate poemelor pe care le însoţesc. Cititorul este pus astfel în prima parte a volumului în situaţia de a contempla o îmbinare perfectă de Yin şi Yang în felul în care stilurile individuale ale autorilor se împletesc, fără a se deranja în vreun fel unul pe celălalt, iar în partea a doua poate asista la curgerea lină a imaginilor din 10 poeme într-un vers, fluide şi pline de sensibilitate.

Grafica, produs al talentului fiicei celor doi poeţi, Andreea, este cu nimic mai puţin impresionantă – tuşele gingaşe m-au făcut să mă gândesc la felul în care există poezie şi în imagine, amintind cumva de grafica unor desene chinezeşti vechi, de liniile graţioase ale pensulelor pictând cu aceeaşi măiestrie ideograme şi simboluri.

Pe scurt, ceea ce încerc să spun este că eu m-am bucurat enorm să pot admira în mod direct acest volum şi sunt sigură că şi voi aţi simţi acelaşi lucru în locul meu :). Întru demonstraţie, aveţi în continuare câteva imagini ale “Infinitelor” trio-ului Oprea.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s