Aurora Speranţa Cernitu – culoarea şi lumina viselor

Artist plastic profesionist, specializat în pictură de şevalet, născută în 1956 la Craiova, Aurora Speranţa Cernitu este atât membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România cât şi a “Societa delle Belle Arti – Circolo Degli Artisti” din Florenţa, Italia. Printre activităţile de natură artistică întreprinse de ea se numără şi ilustraţia de carte, colaborarea la emisiuni culturale radio, colaborarea grafică la ziare şi reviste de cultură din România. De asemenea, este membru fondator al “Aquarelle Group”.

Cu peste 20 de expoziţii personale şi multe altele de grup, având lucrări atât în muzee din ţară şi străinătate cât şi în colecţii particulare din ţări precum Canada, Belgia, Franţa, Grecia şi Italia, Aurora Cernitu se face remarcată printr-o paletă cromatică vie, caldă, îmbrăţişând teme onirice, purtându-şi privitorii în lumi pline de imaginaţie şi de simboluri.

Imaginile pe care le-am selectat spre a vi le prezenta fac parte din vernisajul expoziţiei “Pe fir de lună”, desfăşurată în luna mai a acestui an la Galeria de Artă Europe din Braşov. Unul din aspectele care îmi plac în mod deosebit este construcţia poveştii din spatele acestor imagini, personajele care apar în ipostaze diferite, toate însă convergând în ideea de nocturnă. Chiar şi măştile, reprezentând, poate, pe de-o parte măştile proprii pe care le punem deoparte fiecare dintre noi atunci când mergem la culcare noaptea, sau, pe de altă parte, chipurile sub care ne ascundem speranţele sau neîmplinirile. Luna, care îşi deapănă firele mai mult sau mai puţin direct în fiecare dintre tablourile expoziţiei, devine cumva, mai presus de element central, o conexiune delicată, legând laolaltă buchetul de “vise” al autoarei, care vise, prin culorile pline de viaţă, par să trădeze adevărul fizic al faptului că în spatele strălucirii nocturne se află, de fapt, tot soarele. 

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Leave a comment