Claudia Cilibia: Păpuşi din lână împâslită, numai bune de iubit

“Bună, sunt Claudia Cilibia!
Sunt din România și deși ocupația mea de bază e mai degrabă din zona științelor exacte, am și alte preocupări. Îmi place să hoinăresc prin munți sau să îmi petrec o dupămasă de vară pe malul mării. Îmi place să desenez, să modelez, să fac machete sau să confecționez păpuși din lână împăslită.
Bine ai venit, străine, în lumea păpușilor mele, sper să-ți placă aici și să mai revii!”

Aşa se prezintă, pe pagina sa de creator, invitata mea de astăzi de la secţiunea de Arte Aparte. Am aflat despre ea prin intermediul unui prieten pe care am avut bucuria să îl avem de asemenea la un moment dat în paginile noastre, Eugen Crişan, iar astăzi vă invit să faceţi cunoştinţă cu Claudia şi păpuşile ei care, mie personal cel puţin, mi-au stârnit o mulţime de amintiri despre copilărie :).

L. N.: – De ce lână? Ce anume e special la acest material?
C. C.: – Orice obiecte făcute din lână naturală împâslită, fie că sunt îmbrăcăminte, accesorii, bijuterii, obiecte de decor sau jucării, au un aspect pufos, moale și cald, pe care nu reziști să nu le atingi. Îți dorești să le mângâi, să le simți pe pielea ta, iar ele chiar îți oferă o experiență senzorială unică. Eu m-am îndrăgostit de acest material și în special de lâna merinos care este cea mai fină dintre toate. Dacă o folosești pentru obiecte de îmbrăcăminte, este excelentă, păstrează căldura atunci când e frig și răcorește când e cald, absoarbe și eliberează apa pentru a ține deoparte supraîncălzirea și umezeala, iar în plus este în mod natural antibacteriană. Este un material absolut minunat care mie mi-a plăcut întotdeauna! Acum am descoperit ca pot să o folosesc și pentru altceva, nu doar îmbrăcăminte sau păturici, ci și bijuterii, obiecte de decor, jucării sau păpuși.

L. N.: – Cum ţi-a venit ideea de a încerca să faci asemenea păpuşi? Ce s-a întâmplat cu prima creaţie de acest gen?
C. C.: – Prima dată când am încercat să fac ceva din lână netoarsă a fost acum doi ani, când am căutat pe internet tutoriale despre cum aș putea să fac un măgăruș pentru decorațiunea de Crăciun pe care mi-am făcut-o. Am modelat un măgăruș și o văcuță din pastă de modelaj, dar căutam ceva mai pufos pentru “blănița” măgărușului. Așa am descoperit că se pot face animăluțe și tot felul de obiecte doar din lână. A trecut Crăciunul, dar eu am rămas cu gândul la acest material minunat din care poți să modelezi atâtea lucruri. Așa că într-o zi mi-am comandat lână și ace pentru împâslit fără să știu exact ce voi face. Am început să împâslesc și a ieșit… o păpușă! Nu era foarte frumoasă, însă mie mi-a plăcut foarte mult fapul că era atât de maleabilă. Având un schelet din sârmă puteai să o pui în ce poziție doreai, să îi îndoi mâinile, picioarele, coatele, genunchii, trunchiul, absolut tot! Aveam un singur regret: că nu mai sunt copil ca să mă pot juca cu ea!

L. N.: – Una peste alta, în ce constă procesul de producţie şi cât poate să dureze?
C. C.: – Asta depinde foarte mult de câte detalii și cât de reală vreau să fie păpușa. Păpușile pe care le fac acum sunt mult mai “lucrate” decât acea primă păpușă. Acum doar pentru fața unei păpuși lucrez o zi întreagă… Ca să fie frumoasă și expresivă. Apoi corpul, hăinuțele, accesoriile, toate adunate, pot să îmi ia de la 4-5 zile până la două săptămâni. Pentru hainuțe folosesc un procedeu de împâslire a lânii cu apă și săpun(împâslire umedă) sau lână împăslită cu mătase naturală, iar pentru corpul păpușii o tehnică mai rară la noi, dar foarte apreciată în străinătate, împâslirea cu acul(needle felting). Acest procedeu permite modelarea lânii în forme tridimensionale – practic, se poate face sculptură, respectiv pictură cu lână.

 

L. N.: – Ce dimensiuni pot avea păpuşile? Există o limită a mărimii lor?
C. C.: – Nu există o limită, eu am făcut păpuși între 45 cm și 15 cm. Dar cele mai multe au aproximativ 30 cm.

L. N.: – Ce anume te inspiră în crearea modelelor?
C. C.: – Mă inspiră tot ce mă înconjoară, toate lucrurile frumoase pe care le trăiesc. De exemplu am cules toamna aceasta niște căpăcele de ghinde dintr-o pădure cu frunze multicolore, într-o lumină caldă și blândă, am venit acasă și am avut deja în minte următoarea păpușă.

L. N.: – Am văzut că în afară de păpuşi cu aspect uman ai realizat şi animale. Ai avut vreodată în minte ideea de a realiza un ansamblu mai complex de acest gen?
C. C.: – Am făcut și animale și tablouri, am mai făcut decorațiuni de Crăciun (moși, spiriduși, globuri, om de zăpadă), coliere, decorațiuni, coronițe… se pot face foarte multe din lână! M-am gândit, da, și la un ansamblu mai complex, mă gândesc de ceva timp la o ,,poveste” din lână, o căsuță în formă de ciupercă, cu flori, cu crengi, iar locatarii să fie un arici, o veveriță, un iepuraș, poate o zânuță…

L. N.: – Există vreo păpuşă pe care ai realizat-o şi care ţi-a rămas mai aproape de inimă decât celelalte? De ce?
C. C.: – Ador fiecare păpușă pe care o creez, depun multă muncă pentru fiecare, multă dragoste și pasiune și nu am una preferată. Mă despart cu greu de ele și din când în când mă mai uit cu nostalgie la pozele păpușilor care au plecat și și-au găsit o altă casă…

L. N.: – Sunt păpuşi pe care le faci doar după propriile planuri sau realizezi şi modele la comandă?
C. C.: – Am făcut și la comandă, au fost chiar o provocare. Cele mai multe însă sunt după propriile mele idei. Îmi place să creez atunci când simt că am inspirație, atunci ies cele mai frumoase păpuși.

L. N.: – Te ocupi doar tu de manoperă sau sunt şi alţi oameni care te ajută?
C. C.: – La crearea păpușilor nu ma ajută nimeni, eu fac și păpușile și părul și hainuțele. Doar pentru accesorii am mai apelat la ajutor.Unele accesorii ale păpușilor le-am cumpărat( de exemplu un scăunel, o săniuță), altele le-am făcut eu, sau de exemplu mi-a făcut soțul meu niște băncuțe din lemn.

L. N.: – Te mai ocupi şi cu alte activităţi similare de creaţie?
C. C.: – Da, îmi place să fac fac tot felul de decorațiuni, în special din materiale naturale. Foarte mult îmi place să fac machete sau diorame. Am făcut presepii de Crăciun sau Paște din polistiren și materiale naturale, foarte realistice, care respectă arhitectura caselor palestiniene, cu multe detalii ce înfățișează viața din acele vremuri. Sau am mai făcut machete cu căsuțe în genul ,,fairy house” din trunchi și scoarță de copac, cu elemente naturale, licheni, conuri, ghinde și mușchi.

L. N.: – Cum te-ar putea contacta cei care ar dori să ia legătura cu tine?
C. C.: – Am un site felteddolls.com, o pagină pe facebook Needle felted dolls și un magazin online https://www.etsy.com/shop/FeltedDollsShop.

Încheiem aici seria de întrebări la care Claudia a fost de acord să ne răspundă, iar pe voi, dragi cititori, vă invităm să admiraţi imaginile din galeria ataşată articolului şi, de ce nu, să faceţi o vizită paginilor de creaţie menţionate de Claudia :).

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s