Ai carte, ai parte & arte

Orice carte începe cu un prim cuvânt care le trage după sine pe multe altele, devenind mai apoi o cascadă de înţelesuri. Şi tot aşa, cuvânt cu cuvânt, mă îndrăgostesc şi eu de fiecare volum pe care îl citesc. Când o carte mă seduce cu adevărat ea nu îmi mai lasă loc în jur decât cel mult pentru cană de cafea aromată lângă care savurez, cu o dependenţă aproape patologică, frazele tipărite care îmi curg pe sub ochi.

Însă gustul unei cărţi nu ţine doar de gustul rândurilor pe care le citesc fie cu lăcomie, fie pe îndelete. Gustul unei cărţi va fi mereu amplificat de anumite detalii, poate aparent mărunte şi neimportante, dar în realitate construind, la fel că notele de vârf, mijloc şi baza ale unui parfum de calitate, esenţa cuvintelor din ea. Un semn aparte de carte, o copertă specială îmbrăcând cu dragoste volumul, izul uşor vanilat răzbătând dintre paginile vechi sau mirosul pătrunzător al filelor proaspăt tipărite, toate aceste lucruri puse unul lângă altul sculptează pentru cartea în sine un cadru special.

Da, iubesc cărţile şi tot ce înseamnă ele. Şi iubesc şi oamenii din spatele lor, începând cu cei care le scriu şi continuând cu cei care, în felul lor propriu şi personal, le promovează. Un astfel de om este şi Sanda Cojocaru, la al cărei eveniment, „Sanda’s Book Brunch”, desfăşurat în incinta Tuccano Coffee, revista noastră a avut plăcerea de a participa ca partener duminică, 25 mai.

Ce a reprezentat întâlnirea în cauză? Un târg de promovare într-un mod mai aparte a cărţii şi a cititului, a tot ceea ce face ca lectura să devină mai mult decât o activitate plăcută şi relaxantă. Şi nu doar atât. A fost o reuniune de oameni frumoşi pe care i-a adus împreună dragostea pentru artă şi pentru cuvânt, oameni care au ignorat faptul că proveneau din ţări (încă) diferite şi care au scos la iveală tot ce e mai de preţ în inima lor. La evenimentul de ieri creatorii nu au fost români şi moldoveni – au fost în primul rând artişti pasionaţi până în măduva oaselor de ceea ce fac, amintindu-mi cumva, prin ce au realizat, de podurile de flori de peste Prut din anii 1990-1991.

Sunt sigură că toţi cei care au fost prezenţi vor fi de acord cu mine când spun că atât Sanda cât şi invitaţii ei merită tot respectul şi admiraţia noastră – şi pe lângă acestea, speranţa că evenimentul la care am participat nu va rămâne singurul, ci va fi doar primul dintr-o lungă serie.

Oamenii minunaţi care ne-au bucurat inimile şi sufletele au fost (într-o ordine absolut aleatoare) următorii, începând cu iniţiatoarea proiectului:
–          Sanda Cojocaru şi a ei Bookletta
–          Daniel Rădulescu, sculptând în carte
–          Editura Litera – carte noua
–          Anticariatul Art Libris – carte veche
–          Woodish – inele pentru lectură şi accesorii din lemn pentru cărţi
–          Gribook – coperţi de cărţi şi kindle sleeves de la Elena Putina
–          Valentina Optique – rame pentru ochelari
–          Molcush – Alexandra Druţă
–          Iutta – Nicoleta Chirică
–          Sweet as Paprika by Gabriela Atanasov
–          Zentio – Irina Chirică
–          tricourile Womanness
–          tricourile Basarabia e România
–          bijuteriile Cuvinte aurite
–          coroniţele Floroniţe
–          accesorii pictate manual Erica Ioja
–          versurile sensibile ale Ianulei Gioga în volumul „Citeste. Păstrează. Şopteşte”
–          păpuşile Dollflowers

Parteneri la eveniment au mai fost:
www.litera.ro
www.tucanocoffee.com/
www.lookool.ro
www.artanumusca.ro
www.kfetele.ro
www.magazin-romanism.ro

This slideshow requires JavaScript.

Fotografii făcute de Raluca Ioana Chipriade – The tale within a photo

One thought on “Ai carte, ai parte & arte

  1. Pingback: Molcush – Despre plăcerea de a coase | Din dragoste pentru artă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s