R.I: “Întâlnirea virtuală cu Lemnia a fost dragoste la prima vedere. A fost de asemenea și momentul în care mi-am dorit să aflu mai multe despre ideea care a dat naștere acestui proiect și astfel am citit într-un interviu online despre “vitrina din Lisabona”. Spune-ne te rog, care este povestea Lemnia? Cum a început totul?
R.C: De Portugalia mă leagă multe amintiri frumoase, am locuit în Lisabona o perioadă, și mă bucur că și povestea Lemnia își are acolo una din “rădăcini”.
În timpul unei călătorii am văzut într-un magazin o geantă realizată din bucăți de oglindă, iar în poziția din care mă uitam, în ea se reflectă un panou din lemn. A fost pentru prima dată când am văzut fladerul lemnului suprapus peste o geantă. Acesta a fost momentul “vitrinei din Lisabona”, de la care a plecat totul, dar este important de spus că ideea a venit cumva pe un teren pregătit: pasiunea și experiență tatălui meu în lucrul cu lemnul și pasiunea mea pentru design.
Totul a început ca o provocare, am realizat prima geantă, iar apoi lucrurile s-au înlănțuit într-un mod firesc.
R.I: Atunci când am descoperit gențile Lemnia, am fost fascinată de contrastul dintre forma simplă, clasică, și materialele folosite. De ce lemn și când anume a început dragostea pentru această esență și nu în ultimul rând, de ce piele?
R.C: Lemn – pentru că este locul în care s-au întâlnit ideea, pasiunea, experiența, așa cum spuneam mai sus. Am crescut pe lângă acest material, deci probabil dragostea pentru lemn a început încă din copilărie.
Piele- pentru că am vrut să păstrăm un element din geanta clasică, tradițională. Probabil în timp vor apărea și alte materiale pe lângă lemn în obiectele noastre.
R.I: Spuneam mai sus despre forma simplă, dar atât de plăcută a genții. Cum ați ales-o? La ce anume v-ați gândit când ați proiectat primul model? Cum a “trebuit să fie”?
R.C: A trebuit să găsim calea de mijloc între modul în care arată în mod normal o geantă, și posibilitățile oferite de lemn. Am mers pe linii simple și curate, și asocieri “liniștite” între materiale.
Abia mai târziu am început să experimentăm cu mai multe esențe și culori.
R.I: Ce presupune procesul de creație al unei astfel de genți?
R.C: Procesul începe cu multe schițe, acestea se materializează în machete scara 1:1 pentru a stabili toate detaliile, iar apoi trecem la realizarea obiectului.
Alegem cu grijă materialele, urmează procesul de prelucrare și finisare a lemnului, care necesită răbdare și timp pentru că aceste operațiuni sunt realizate manual. în final se “echipează” obiectul cu părțile din piele și celelalte accesorii.
R.I: Câte tipuri de lemn au fost folosite până acum în realizarea genților? Există unul sau mai multe pe care v-ați dori să le utilizați în mod deosebit pe viitor?
R.C: Am o “legătură” aparte cu lemnul de stejar, mi-a plăcut încă din copilărie, dar dorim să explorăm cât mai multe esențe, și în funcție de conceptul fiecărei colecții vom alege tipul de lemn care se potrivește cel mai bine.
Până acum am folosit fag, stejar, molid, palisandru, abanos, nuc.
R.I: Trăim într-o lume a consumatorismului, unde foarte multe produse se încadrează într-un trend, într-o arie destul de comercială. Cât de greu este să creezi un produs nou, inovator și în același timp artistic și să îl menții în afara comercialului, banalului?
R.C: Este foarte adevărat, însă există un public (din ce în ce mai mare, aș putea spune) care se îndreaptă către produse unicat, lucrate în ateliere mici, iar acest public înțelege valoarea unor astfel de obiecte.
Nu mi se pare greu, dar consider că este nevoie de multă muncă, și mai ales de foarte multă răbdare.
R.I: Gențile Lemnia, chiar dacă reprezintă accesorii feminine, sunt adevărate opere de artă, lucrate cu mult talent și multă îndemânare. V-ați gândit la realizarea unei expoziții cu cele mai captivante modele?
R.C: Mulțumim frumos! Este în totalitate meritul tatălui meu, pentru partea de execuție. Nu, sincer nu ne-am gândit la acest lucru până acum, dar probabil, la fel ca majoritatea pașilor pe care i-am făcut și până acum, va veni de la sine și acesta atunci când va fi momentul.
R.I: Intenționați să realizați și alte accesorii din lemn pentru femei?
R.C: Am luat în calcul și realizarea altor obiecte, însă focusul rămâne pe genți, pentru că avem foarte multe idei și schițe, și pe măsură ce înțeleg și învăț mai multe despre acest univers al genților, îmi place tot mai mult și vreau să rămân și să-l explorez.
R.I: Cum este Răzvan Chelu atunci când nu lucrează pentru Lemnia? Ce hobby-uri aveți și ce anume vă place să faceți în timpul liber?
R.C: Interesant, nu mi-am pus această întrebare până acum (când lucrez și când nu lucrez pentru Lemnia), fac totul cu drag și nu am trasat o linie clară. Dacă sunt în oraș cu prietenii și îmi vine o idee, o schițez în agendă, în călătorii îmi place să vizitez mici ateliere sau magazine ale designerilor , să întru în vorbă cu ei, iar cu unii am încheiat parteneriate. Sunt lucruri pe care le fac cu plăcere, nu știu dacă se consideră sau nu că “lucrez” în acele momente.
Îmi place foarte mult să călătoresc, călătoriile sunt o sursă inepuizabila de inspirație pentru mine. Îmi place să merg la teatru și la concerte, am o atracție deosebită pentru muzica fado. Îmi aprofundez cunoștințele de limbă portugheză.
R.I: Ce planuri aveți pentru anul ce urmează? Ce v-ați dori să schimbați sau de ce nu, ce v-ați dori să îmbunătățiți?
R.C: Chiar la începutul anului vom lansa o nouă colecție de genți pentru femei și prima colecție de genți pentru bărbați.
Pe termen lung, continuăm cu același obiectiv pe care l-am stabilit și la începutul lui 2015, și anume să transformăm Lemnia într-un brand internațional. Iar în anul 2015 am făcut pași importanți în această direcție: o geantă Lemnia este expusă în muzeul genților din Amsterdam, și am încheiat parteneriate în Paris, Amsterdam, Roma.
R.I: Unde putem găsi produsele?
R.C: Online, pe site-ul nostru www.atelierLemnia.com și în rețeaua de librării Cărturești.