Despre grupul vocal Acapella se pot spune multe – de aproape 14 ani vocile de cristal ale membrilor săi, gravitând în jurul lui George Miron, cel care a avut ideea acestui proiect artistic, îi încânta pe ascultători şi reprezintă cu strălucire România la concursuri şi festivaluri internaţionale. Sunt tineri şi talentaţi, sunt muncitori şi îndrăgostiţi de artă, şi azi au avut bunăvoinţa să ne accepte invitaţia de a ne răspunde la câteva întrebări:
Fiecare construcţie începe cu o primă piatră şi fiecare drum cu un prim pas. A existat un anume „prim pas” şi în cazul apariţiei grupului Acapella sau a fost mai degrabă un conglomerat de circumstanţe?
Bineînţeles că fiecare construcţie are o fundaţie,iar Acapella are propria ei istorie în acest sens. În 1999 s-a lansat primul album intitulat „TREI CRAI DE LA RĂSĂRIT” care l-a acea vreme a fost produs de cea mai în vogă şi puternică casă de producţie din ţară, Media Pro Music. Ceea ce a decurs de aici înainte a fost o poveste de marketing şi am intrat în această industrie muzicală pe uşa din faţă, cum se spune.
Acela a reprezentat actul de naştere al grupului vocal Acapella.
Care este formula curentă a grupului?
Ca orice grup mixt, trebuie să aibă măcar câte 2 persoane pentru fiecare dintre vocile componente: sopran, alto, tenor şi bas. Formula curentă este aceea din care fac parte cei mai vechi componenţi ai grupului, care totodată sunt şi persoanele cele mai serioase care au rămas mai departe la această construcţie. I-aş numi aici pe Andrei, Dan, Beatrice, Alina, Teodora şi Răzvan.
V-aţi gândit vreodată să vă extindeţi, devenind, în loc de „grupul vocal Acapella” „corul Acapella”? (mă refer aici la extinderea numărului de membri) Dacă da/nu, de ce?
Încă de la început am dorit să construiesc o formulă vocală eficientă, restrânsă şi în care vocile să aibă personalitate şi consistenţă. De multe ori s-a spus că dacă nu am fi văzuţi s-ar crede că suntem mai numeroşi…Acesta este un real compliment atunci când provoci astfel de reacţii. Mi-am dorit totodată ca toată lumea să fie văzută şi remarcată şi asta nu prea se poate atunci când eşti într-un cor.
Nici aspectul organizatoric nu este de neglijat. Altfel se poate gestiona un număr mai mic de oameni şi altele sunt costurile. Noi suntem un grup ce aparţine unei fundaţii care se autofinanţează şi asta ne face să fim atenţi cu aspectul financiar al problemei.
Care/când a fost cel mai dificil moment din existenţa grupului?
În 2000 după primul turneu în S.U.A., când pe aeroport la întoarcerea în ţară m-am despărţit de 7 dintre cei 10 componenţi ai grupului Acapella.
O întrebare directă pentru domnul George Miron: cât de mult se suprapun identitatea dumneavoastră ca iniţiator al grupului şi identitatea grupului ca un tot?
Dacă ar trebui să vă răspund în procente, aş putea să spun că într-o proporţie destul de mare, poate că 75% sau mai mult. Vreau să cred însă că toţi cei cu care lucrez de atâţia ani şi cu care am construit acest „edificiu” au propria lor formulă de a se identifica cu ceea ce facem împreună.
Trecând prin repertoriul vostru nu am putut să nu observ înclinaţia spre muzica sacră, cea tradiţională, fie în varianta clasică fie în variante moderne de aranjament. Aveţi un motiv anume pentru această preferinţă?
Îmi plac valorile şi atunci când ne raportăm la ele trebuie să ne ducem înspre clasic. Nu putem să ne permitem să promovăm ceva până ce nu stăpânim foarte bine ceea ce alţii au creat până la noi şi, atunci când ai toate aceste informaţii şi cunoastinte, poţi ori să îndrăzneşti să mergi mai departe şi să creezi ori să te concentrezi pe creaţie şi să vezi care ar putea fi amprenta ta în abordarea ei interpretativă, astfel aducându-ţi aportul şi poate plus valoare….
A fost până acum vreo piesă care să vă pună probleme reale în abordare? Dacă da, care şi de ce?
Nu cred că a fost ceva atât de demn de remarcat….Nu!
Aţi cântat de foarte multe ori peste hotare, cu diverse ocazii. Cum v-aţi simţit reprezentând România în faţa altor popoare?
Am avut sentimentul că muzica ne uneşte şi suntem cu toţii egali. Aşa am şi fost trataţi tot timpul. Onoarea însă de a reprezenta ţară ta acolo unde te duci este simţită individual şi nu cred că pot eu să răspund în numele celorlalţi.
Aţi colaborat nu doar o dată cu alţi artişti români – ca de exemplu Loredana şi Nico. Există nume de pe scena românească (sau internaţională) cu care v-aţi dori să va împletiţi experienţa artistică pe o durată mai îndelungată?
Desigur că sunt o sumedenie de artişti cu care am putea colabora. Dorinţa există şi proiectele ar putea fi concepute. Vă asigur că sunt destul de mulţi de aici şi de afară aşa încât nu are sens să-i pomenesc aici.
E decembrie, luna cadourilor. Care ar fi cadoul pe care v-aţi dori să vi-l aducă Moşul?
Dacă Moşul ştie şi …ştie, îmi este de ajuns! Prefer să rămână între mine şi Moş Crăciun!
Şi că tot vorbim de cadouri – putem să ne aşteptăm de aceste sărbători la un cadou vocal înregistrat marca Acapella?
Desigur că da, oricum sunt destule materiale de Crăciun pe care Acapella le-a creat de-a lungul acestor ani. Pot însă să vă spun că Acapella pregăteşte un material pentru anul ce vine. Sperăm să fim sănătoşi şi să reuşim să ducem la bun sfârşit acest proiect.
Sperăm şi noi acelaşi lucru şi vă mulţumim din inimă pentru prezenţa pe pagina noastră!
Iar voi, dragii noştri cititori, puteţi să aflaţi mai multe despre grupul Acapella şi activitatea pe care o desfăşoară de pe pagina lor, http://acapella.ro/.